luni, 6 februarie 2012

Carte: Versuri alese - Ion Minulescu

Asta vară am primit de la Karinna o carte. Am avut noi o discuție despre poezie în care, probabil, i-am spus ce aș vrea să recitesc și ea s-a și executat. Așa am devenit proprietarul unui volum de versuri de Ion Minulescu. M-oi fi bucurat eu atunci când l-am primit, dar ce bucuros sunt acum după ce l-am citit.

Nu știu dacă am precizat până acum, dar când am dat BAC-ul știam cam 200-250 de strofe de poezie. În mod  surprinzator preferatul meu nu a fost Eminescu (moldovean fiind), deși din cele 200 de strofe măcar un sfert erau din poeziile lui, ci - în ordine - Ion Minulescu, George Coșbuc și George Bacovia. Un răutăcios, ca Saruman, ar putea spune: "Păi doar pe ăștia ai reușit să îi înțelegi!" Poate. Dar mi-au plăcut.


Tipul ăsta (aka Ion Minulescu) este foarte tare. Scrie o poezie racoroasă și veselă, cu gust de cidru. Am fost surprins că 95% din poezii sunt dedicate bărbaților (prieteni de-ai lui probabil), chiar dacă subiectul central este femeia. Am să public lista poeziilor pe care eu le consider foarte tari și voi tehnoredacta două - trei dintre ele, cele pe care consider că e de datoria mea să mă asigur că le citesc și alții.

Merită citite: Romanța cheii*, Romanța morții*, Romanța celor trei corăbii, Romanța fără muzică, Odeletă*, Romanța fără muzică* (același titlu, alt volum, altă poezie), Celei care minte*, De ce-ai plecat?, Romanța tinereții, Sinuciderea lui Don Juan. Lista nu e completă, dar restul le poți descoperi și singur.
(* poezii care au făcut parte din materia pentru BAC)

Revin mâine cu prima poezie - cea care mi-a plăcut cel mai mult. Cum care? E atât de simplu! (Hint: Nu e Celei care minte).

2 comentarii:

 1. Pentru o vreme asa de rece aceste poezii tin loc de cald .Sau poti sa le asezonezi cum vrei :cu focul din semineu , cu vinul rubiniu , cu plimbarea printr-o padure ...si tot asa...
  Pe maine .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pe gerul asta ar merge un vin fiert cu piper si scortisoara. Poate si cateva felii de portocala aruncate la nimereala...

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This