|  Relații   |  De ce se uită bărbații după femei pe stradă?

De ce se uită bărbații după femei pe stradă?

Acum câteva zile, pe o caniculă de prime time TV, bunul meu prieten Furnică mi-a propus să vedem împreună un meci de fotbal. Până să parcăm noi mașina, a parcat în fața noastă o domnișoară, care fără știrea ei avea să determine acest articol. Canicula este echitabilă. Le supără pe femei care sunt mereu stresate să nu transpire și îi bucură pe bărbați, care o sărbătoresc ca pe un Crăciun în miez de vară. Iar dacă suntem cuminți și avem noroc putem sărbători acest Crăciun, zi de zi, timp de câteva săptămâni.
Domnișoara în cauză purta o bluză albă din categoria celor care au doar față, iar pe spate nu ajung decât două breteluțe infime: una în jurul gâtului, iar cealaltă mai spre bazin. Dacă te poziționezi cum trebuie și ai noroc de un vânt divin toată lumea e fericită: domnișoară se răcorește, iar tu ai parte de un instagram fără efecte, cu o bucată din Rai. Faptul că purta pantaloni scurți deja este un detaliu minor. Noi ne-am făcut datoria și am petrecut-o cu privirea, cu multă demnitate și acordându-i respectul cuvenit. Era timpul să rostim ceva. Fusese o pauză destul de lungă, dar perfect justificată. Furnică a luat cuvântul:

– Îți dai seama ce ar face prietenii noștri din Kuwait în locul nostru. Noi …, noi suntem antrenați. Nu putem spune că nu ne afectează, dar avem totuși o rezistentă. Ei? Săracii! Cred că ar fi distruși. 
Am plecat amândoi capetele, realizând fiecare că frumusețea e un lucru cu care trebuie să te obișnuiești, căci altfel se lasă cu Aspacardin.

Sursă foto: weheartit.com

„Nu aș putea fi cu un bărbat care se uită după alte femei. Mi-ar crea un total sentiment de nesiguranță și asta m-ar face să mă închid în mine și ar distruge relația.” mi-a spus ea în urmă cu ceva timp. Dar de ce m-am uitat, dacă primisem deja un avertisment? De ce ne-am uitat noi? El, căsătorit cu copii. Eu, divorțat fără copii.  De ce se uită bărbații după femei pe stradă, în autobuz, pe plajă, la piscină, la botezuri, nunți și înmormântări. Ei, cam lungă introducerea, dar asta e ideea articolului de astăzi: De ce se mai uită bărbații (căsătoriți, necăsătoriți sau divorțați, tineri sau bătrâni, bogați sau lipiți de glie, frumoși sau urâți cu spume) după femei, atunci când sunt deja implicați într-o relație?

Să începem prin a recunoaște că toți o facem. La fel că la dragostea de unul singur, există cei care o fac și cei care nu recunosc. Vestea bună pentru cititoarele mele este că nu ne uităm doar după femei pe care le catalogăm frumoase! Nici pe departe. Ne uităm după toate! Grase sau slabe, înalte sau minióne,  cu pistrui sau cu fond de ten, machiate sau naturale, albe, galbene și mai ales negre. Nu e nimic ce ar putea face o femeie să determine bărbații să nu se mai uite la ea.
De ce ne uităm după femei, întrebi?
Pentru că suntem singuri că ne putem uita fără a periclita în nici un fel relația în care suntem implicați.
Uneori suntem forțați să ne uităm pentru că altfel am fi niște demagogi. Evidentul nu poate fi evitat. Când iubita ta întoarce capul și privește după o femeie, fie ca ii admiră corpul, machiajul, rochia sau pantofii, a rămâne tu țeapăn cu privirea înainte este o minciună. Iar bărbații adevărați nu mint, decât în cazuri excepționale. 
Pentru că în felul acesta ne facem un autocontrol oftalmologic. Focalizând pe detalii ascunse ne putem testa capacitatea vizuală și adoptăm o atitudine preventivă în privința necesitații ochelarilor. Femeile își fac sau ar trebui să își facă control la sâni de două ori pe an. Noi ne controlam ochii în fiecare zi.
Uneori întoarcem capul pentru a ne asigura că domnișoara nu ne urmărește. Alteori pentru că vrem să vedem dacă ne-a remarcat.
Chiar dacă majoritatea dintre noi bărbații avem cunoștințe slabe de modă, privind toate femeile de pe stradă puteam face o sumarizare a trendului, iar atunci când mergem la cumpărături putem veni cu propuneri surprinzătoare cum ar fi să te încurajăm să încerci o anumită culoare sau un anumit tip de rochie.
Pentru că în structura ADN avem o secvență care ne programează să depășim orice impedimente atunci când e vorba de propagarea și perpetuarea speciei. Din păcate normele de morală și promisiunile nu ne sunt întipărite în structura ADN.
Uneori ne uităm atent pentru că suntem foarte convinși că o cunoaștem de undeva pe doamna respectivă. Doar nu ați vrea să trecem pe lângă doamna dirigintă fără să o salutăm.
Pentru că astfel îi arătăm lui Dumnezeu că încă este în formă, atunci când vine vorba de a crea frumusețe.
Pentru că atunci când ești într-un magazin și tu te uiți la 100 de perechi de pantofi, dar cumperi doar una. Strada este magazinul nostru.
Pentru că  și tu vezi, din când în când, un pisi masculin. Dacă noi nu ne simțim amenințați, nici tu nu ar trebui sa te simți.
Pentru că și alții se uită la a noastră. Ne-o petrec cu privirile de la scara blocului până la metrou, pe sub pământ, până la birou. Iar când ajunge acolo, o preiau alții. E o conspirație mondială care depășește cu mult Francmasoneria. Fiecare bărbat are în grijă femeile din jurul lui.
Ne uităm pentru că 80% din ce vedem nu fac nici 20% din ce avem acasă.
Pentru că te iubesc nu doar pentru cum arăți, ci și pentru ce ești, ce poți fi, ce avem și ce am realizat împreună.  Simpla prezență a unei alte femei frumoase poate constitui un amuzament, dar nu o amenințare.
Probabil că nația noastră are rezultate notabile în multe domenii (vezi Nadia, Năstase și Hagi), dar singurul capitol care a rămas constant în vârf, de-a lungul timpului este frumusețea femeilor. Dacă economia României ar fi pe același loc în lume pe care suntem la frumuseți feminine, cred că am fi exportat gaz la ruși și am fi oferit protecție militarea Statelor Unite ale Americii. Dacă ar fi după mine, statul ar trebui să conștientizeze această valoare și, așa cum copiii primesc alocație, programatorii nu plătesc impozite, persoanele cu handicap primesc un ajutor, cele fără loc de muncă un ajutor de șomaj și femeile ar trebui să primească o alocație lunară pentru îngrijire personală. Bani luăm din bugetul Ministerului Dezvoltării, dat fiind faptul că este vorba de o dezvoltare personală. Frumusețea costă și trebuie întreținută! Frumusețea ne eliberează de stres și ne face viața mai frumoasă.

Mulțumim fetelor, iar când veți prelua puterea vă implor să nu ne îngrădiți acest drept!

Comentarii:

 • 4 august 2013
  Raluca

  Ne place asta cu alocatia de la stat pentru intretinere. Sau macar pentru o vacanta in Suedia/Italia/Brazilia (dupa gust), ca sa ne facem si noi o recalibrare oftalmologica din cand in cand. Nu ca noi nu ne-am uita si pe strazile romanesti, dar, cum spui si tu, pentru inspiratie.
  Deci e perfect in regula, daca nu suntem libidinosi.

  Răspunde
 • 5 august 2013

  Imi fac partid si te angajez consultant (de imagine si de campanie). Te intereseaza? Ai timp?

  Răspunde
 • 5 august 2013

  De ce scuipă bărbații pe unde apucă? De ce își bagă mâna în nas până la cot? De ce se scarpină la prohab în văzul lumii? De ce vocabularul lor conține mai multe înjurături decât neologisme? De ce sunt mârlani când sunt în gașcă și pui de găină când rămân singuri? De ce consideră că e sub demnitatea lor să spele vase/rufe sau să întindă rufele pe sârmă? De ce li se pare ceva normal sa faca pipi pe marginea drumului? Nu-mi veni iar cu Dar eu nu fac asta! Nu e considerat răspuns/argument/explicație. 🙂 Suntem animale, un pic mai inteligente decat cele mai multe dintre ele, dar tot animale. Unele pot fi dresate sau educate, altele rămân proaste. De aceea tindem să ne placă ursuleții, câinii, pisicile, delfinii și nu porcii. Problema nu e că remarci o femeie frumoasă ce-ți apare în raza vizuală, ci că insiști cu privirea asupra ei, îți sucești gâtul dupa ea, ba chiar faci și comentarii uneori. Si nu, nu e deloc ok cand ești cu iubita ta lângă tine. Pentru că și iubita ta a remarcat acum 10 minute un pisi mult mai frumos decât tine, poate și mai amuzant sau mai deștept… Așa-i că nici nu ai băgat de seamă? E un subiect fierbinte, sunt multe de dezbătut, nu e nici locul, nici momentul, dar pur și simplu nu am avut cum să folosesc maximum 10 cuvinte… 😛

  Răspunde
 • 5 august 2013

  Zano, tu ce barbati te intalnesti??
  Prefer sa cred ca primul lucru vazut astazi cand ai deschis ochii a fost cearceaful, ca prea ne-ai infierat! 😀

  Răspunde
 • 5 august 2013

  Mda, nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, mă așteptam la un astfel de răspuns, mai ales că nu e prima oară când îl arunci în luptă. 🙂 Nu, nu obișnuiesc să dorm pe burtă și cel mai recent m-am văzut cu un bărbat cu MBA, antreprenor de succes, cum îți place ție să spui :-), 40+, care, potrivit unei discuții de principiu, considera că nu e potrivit ca el să întindă chiloții iubitei lui pe sârmă. Dar e normal ca ea să-i întindă pe ai lui. 🙂 Nu am rămas să văd dacă mai are și alte calități din cele enumerate în comentariul anterior…
  Și am și eu o teorie care se tot probează: educația asta ortodox-balcanică pe care o primim e tare păguboasă. Și ăsta e un eufemism, desigur. 🙂

  Răspunde
 • 8 august 2013
  Anca F

  Draga Zana,

  Do you happen to know de ce femeile ofteaza si fac pe mironositele? De ce considera ca le este permis sa fumeze si – oroarea ororilor – sa fumeze in mers, pe strada? Stii cumva de ce isi uita aura de domnite si injura ca niste birjarese in trafic, sau in birouri corporatiste, sau chiar in baruri si restaurante? Stii cumva de ce cred femeile ca e sexy sa bei cot la cot cu barbatul, sa mirosi ca o distilerie? In general, de ce cred femeile ca e ok sa birfeasca? :-):-)
  See? Eu nu cred ca dormi pe burta cum pare sa creada amicul nostru comun dar inclin sa cred ca a fost a bit of frustration in mesajul tau. Poate chiar provenita de la domnul "academician" de 40+…e o vorba veche din batrani care spune ca acolo unde e scoala multa e si prostie – la fel de multa. La fiecare prostalau si ne-educat de acesta (cu diploma sau fara) exista cel putin cate un barbat superb, manierat, dedicat…care gateste, imi (sau iti) face pantofii, care te pupa pe frunte si pe clavicula, care conduce masina si darama lumea doar pentru a te vedea zimbind. Ei chiar exista! La fiecare mama de baiat nebuna si care nu stie sa-si creasca progenitura exista si cate o femeie buna, cu bun simt, cu drag si cu respect de nora! Cred ca trebuie doar sa ai rabdare, sa nu te resemnezi, sa nu te frustrezi, sa nu abandonezi. Nu-ti dau sfaturi, sa ma ierti daca asa pare, nu-s condescendenta, nici atotstiutoare. Am intilnit ei eu, in viata asta, oameni si oameni! Nu suntem perfecti, nici ei nu sunt, nici noi nu suntem. Daca ma intrebi pe mine de ce se scarpina barbatii in nas, raspunsul e ca pt ca si noi – femeile – ne aranjam adesea sutienul (sau machiajul, sau numitii chilotei pe care unii nu-i vor intinde pe sirma!)fix in public sau in nasul lor. Si nu e de vina doar educatia….uneori e de vina lipsa ei, alteori e de vina caracterul omului, lipsa de cultura, lipsa de orizont si de deschidere…
  Mdeah, complicat subiect si-a ales si Marius dar ca idee, cat o mai fi lumea lume ei se vor uita dupa noi si noi dupa ei! Si din fericire, asta ne duce mai departe

  Răspunde
 • 9 august 2013

  În ciuda faptului că mi-am propus să comentez mai rar aici, cred că e politicos să nu te las fără raspuns, Anca, pentru că mi te-ai adresat direct :-). Sunt un pic deranjată de ideea fixă că toate femeile ajung să se poarte, să gândească sau să exprime într-un anumit fel doar pentru că un bărbat sau un șir de bărbați ticăloși le-au dat viața peste cap la un moment dat. Come on! Cu sau fără aportul lor, ne maturizăm, evoluăm, devenim mai relaxate pe măsură ce căpătăm siguranța că valorăm ceva chiar și fără să atârnăm de un antebraț cu mușchi.
  Nu prea am timp să mă întorc în trecut și nici nu mă bântuie teama că n-are cine să-mi dea un pahar cu apă să-mi înghit medicamentele la bătrânețe, preocuparea mea e prezentul și sunt foarte confortabilă cu el. Acestea fiind zise, poate puteți și tu, și Marius să nu mai considerați că experiențele mele personale sunt neapărat traume. 🙂
  Poate n-ai remarcat că am conjugat verbele la diferite moduri și timpuri, dar mereu la persoana I plural. Am afirmat că suntem animale și că unele suntem mai educate, altele deloc. Doar că nu ne dăm cu capul de pereți pentru că prietena cea mai bună și-a aranjat sutienul sub bluză, dar plângem de sare cămașa de pe noi când iubitul bălește vădit după alta în timp ce ne ține de mână.
  Îndrăgostită sau nu, discursul meu a fost întotdeauna mai acid la adresa semenilor nostri de gen masculin. Proporția de 1/1 de care vorbești nu e realistă, din păcate, sunt mult mai puțini bărbați manierați decât ghiolbani. Hai să petrecem o oră lângă ușa de acces într-o clădire ca să stabilim exact proporțiile :-).
  Cât despre educația primită de la mame, ce să zic…, la 7 ani ar trebui să fi învățat deja că nu e frumos să te scarpini în fund sau în nas…

  Răspunde
 • 12 august 2013
  Anonim

  at Zana Buna Rau
  din pacate, oricat te-ai stradui si oricat ai explica, frustrarea razbate din(tre) randurile tale. e trist, dar e o realitate si nu pare ca ti-o asumi.
  sau, mai pe romaneste, vulpea care nu ajunge la struguri zice ca sunt acri.
  daca ti-ai fi gasit barbatul/iubirea vietii, poate nu ai mai fi criticat si nu a mai fi generalizat atat.
  sunt barbati buni, educati, instruiti etc. cu duiumul, chiar si in Romania, insa e posibil ca ei sa isi doreasca dragste si cald si grija fara ambitii si fara concurenta de genul daca tu nu faci aia, atunci de ce as face-o eu?

  iti doresc succes in gasirea linistii si a perechii potrivite

  si un sfat: nu mai vorbi si tu despre chiloti la prima/primele intalniri, lasa aspectele astea practice pentru mai tarziu, cand te vei fi convins ca tipul e atat de misto si il iubesti atat de mult incat ii intinzi cu drag chilotii la uscat si tot cu drag faci pentru el multe alte chestii pe care apriori le-ai putea conidera inacceptabile

  hai succes!

  si te rog, Marius, lasa-o pe Zana sa citeasca, chiar daca nu vei dori sa publici comentariul.
  multumesc!

  A.

  Răspunde
 • 12 august 2013

  Pana in acest moment nu am impiedicat niciodata pe nimeni sa se exprime. Nu am sters vreun comentariu, nu am dat spam (desi unele erau foarte aproape). In principiu, nu am eu atat de multe comentarii cat sa mai fac si figuri! 🙂

  Răspunde
 • 12 august 2013

  Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  Răspunde
 • 12 august 2013

  Zâna Bună Rău12 august 2013, 22:47
  Anonimule, sa stii ca imi permit un psiholog, nu cautam vouchere sau consultatii gratuite pe blogul lui Marius. Am propriul blog si o vreme am fost analizata si psihanalizata pana m-am imunizat. Acum nu mai cred in farmecul necunoscutului si-mi place cu lumina aprinsa. 🙂 Ai curajul sa te expui, ca noi toti de pe aici, si apoi mai discutam.
  PS Stilul, lipsa majusculelor si asezarea in pagina imi sunt oarecum familiare, nu cumva…? 🙂

  Răspunde
 • 13 august 2013
  domnite.ro

  E placut sa vezi ceva frumos, e urat sa spui ceva, dar e dulce sa daci si privesti lent.
  Acum depinde si de fiecare cum priveste persoana respectiva.
  … daca te uiti urat si incordat atunci da nu e nici o placere, dar daca taci si te uiti cu coada ochilui atunci e mai mult decat ok.

  Răspunde

Adaugă un Comentariu: