|  Viață   |  Déjà vu Roșia Montană

Déjà vu Roșia Montană

În Matrix I există o secvență în care o pisică neagră trece de două ori prin același loc. Neo o vede și spune: Déjà vu!, iar toți ceilalți se panichează pentru că știu că nu a fost chiar un déjà vu, ci o eroare în matrice. Fără a pretinde a fi Neo, Déjà vu am zis și eu după ce am văzut filmul pe care îl prezint mai jos.
Până atunci, să fac totuși precizările de rigoare. Am auzit de Open Pit de la Moise Guran, în timpul emisiunii Biziday, pe care îți recomand să o vezi de luni până miercuri de la 22:30 pe TVR1. Traducerea este tot munca lui Moise și a echipei Biziday.
Filmul durează 1 oră și 12 minute. Nu ai să ai timp să îl vezi la muncă, așa că îți recomand să îl vezi diseară, acasă. Nu cred că vei considera timpul ca fiind irosit. Dacă 20% din ce s-a întâmplat în Peru este adevărat, atunci: We are fucked! Cu o mențiune: cei care trăiesc în Roșia Montană și cei care trăiesc într-o rază de 50 km de Roșia Montană, sunt SUPER FUCKED!
Tocmai pentru că nu ai timp să vezi filmul acum îți fac eu un sinopsis în câteva fraze. Mina Yanacocha din Peru era la  momentul respectiv cea mai mare mină din lume. Am auzit spunându-se că Roșia Montană va fi o mină mai mare. De fapt că va fi noua cea mai mare mină de aur din lume. Mină din Peru este operată de Newmont, companie americană, cel mai mare producător de aur de pe glob, acționar și în Gabriel Resources. 
Deși Peru e la dracu’n praznic, avem foarte multe în comun. Politicieni coruptibili și corupți. Politicini care atunci când sunt în opoziție sunt susținători ai populației și contra proiectului, iar când ajung la putere lărgesc aria de exploatare și trimit armata să apere mina de localnicii furioși. Mai avem în compun incapacitatea de a controla daunele. Este practic imposibil să nu prinzi un an ploios sau o rupere de nori (având în vedere că mina va fi exploatată 10-20 de ani) care să nu îți spele toate instalațiile de filtrare a aurului, să îți umple bazinele de decantare și să nu ajungă apa contaminată în sol, adică în pânză freatică.
Oamenii din Yanacocha mor încet și sigur. Apa conține metale grele și ghiciți ce: stația lor de epurare (un fel de Apa Nova locală) nu este dotată cu aparte și tehnologie de testare a metalelor grele. Singura variantă pe care o au este verificarea apei cu ochiul liber știind că apa poluată nu este limpede. Vă sună suficient de romanește?
Tot din film vedem că toți politicienii ajung, mai devreme sau mai târziu, să fie de acord cu proiectul. Ba mai mult l-au declarat de importanță națională (Mi s-a părut mie sau premierul nostru spunea deunăzi cât de important este proiectul Roșia Montană pentru economia României?). Îi doare la bască în Lima că niște țărani mor împreună cu animalele lor, puțin câte puțin în fiecare zi.
E drept că oamenii din zonă au primit locuri de muncă. Cei mai mulți dintre ei nu au câștigat doar un salariu bun, ci și intoxicare cu mercur la niște cote de până la 10 ori mai mari decât normalul. Per total locuitorii din Yanacocha sunt mai săraci decât erau atunci când a început mina. Explicația este destul de simplă: laptele, carnea, porumbul și orice încearcă să producă în bătătura lor conține metale grele. A fost îndeajuns ca un ziar să pună asta pe prima pagină și nimeni nu mai vrea să le cumpere produsele. Tu le-ai cumpăra?
Circuitul apei în natură e o altă mare belea. Apa cu metale grele face victime și la distanță. Cu alte cuvinte, noi românii am avea șansa să contaminăm și Delta Dunării, dacă ne iese contaminarea accidentală. Am făcut o probă acum câțiva ani și ne-am descurcat binișor din câte îmi amintesc.
Ce am putea face? Păi zic să le transmitem reprezentanților noștri (președinte, premier, parlamentari, prefecți și primari) că știm să citim și știm și unde locuiesc. Că suntem proști, dar mulți. Ori noi ne-am mai pedepsit conducătorii de-a lungul istorie, parcă. Chiar și-n ziua de Crăciun!
Vă recomand cu încredere filmul. Este foarte posibil să fie făcut de activiști ecologiști, dar dacă mă întrebi pe mine, acest film ar trebui difuzat pe TVR1 (la 21:00), oferind de asemenea posibilitatea ca în ziua următoare Gabriel Resources să prezinte propriul documentar. Iar în a treia zi, am putea discuta pe seama ambelor filme.
Vizionare plăcută!

Comentarii:

Adaugă un Comentariu: