|  Viață   |  Arabia Saudită (III)

Arabia Saudită (III)

Până să se termine anul, zic să termin eu seria articolelor despre Arabia Saudita. Și pentru că sunt pe grabă, întrucât mă așteaptă o cană de vin fiert punctez scurt.
Da, Arabia Saudita este țara în care benzina are cel mai mic cost din lume: benzina de 91 costă 0,40 RON, iar cea de 95 costă 0,50 RON. Pentru cei care nu au perceput zeroul din fața cifrelor, reformulez: un plin de Logan (aproximativ 40 litri) costă 20 RON, față de 225 RON cât costă în România.

Îmi place că economia is booming! Ai putea vinde și nisip. Condiția necesară și suficientă este să spui că este nisip din Italia, Germania, Franța sau de oriunde din Europa. Seamănă cu situația României din 2007, doar că la altă scară (de vreo 10 ori mai mare).

Ne-a luat ceva timp, dar fiind băieți sociabili am reușit să descoperim locația în care sunt ținute sub cheie femeile și băutura. Că să bei un spriț în Arabia Saudita trebuie să te faci prieten cu apașii. Aceștia sunt „the key keepers” ale distracției și ale vioii bune. Compound-urile sunt niște mini-orașele în cadrul orașului, înconjurate cu garduri înalte, cu sârmă ghimpată și păzite cu strășnicie. Accesul se face pe bază de reședință sau de invitație. Persoanele de origine saudită au accesul interzis. Au avut voie până în ziua în care un cetățean de-al lor s-a panicat și a început să invoce încălcări ale Cărții Sfinte și de atunci apașii nu au mai primit picior de saudit înăuntru. Compound-ul este un fel de înțelegere tacită între saudiți și americani. Arabia Saudita, (bănuiesc că) are nevoie de specialiști americani pe la sonde, iar specialiștilor apași fără băutură și femei le crește glicemia și nu se pot concentra la muncă.
Viața este destul de strictă în Arabia Saudita. Cum spunea un potențial client: „Singurul lucru pe care poți să îl faci aici sunt banii!”. Acum să nu vă gândiți că saudiților nu le place distracția. În fiecare weekend aeroporturile sunt indundate de milioane (pe bune!) de saudiți care merg în Dubai sau în Bahrain. Aceste două țări echivalează cu Boa și Fratelli în programul bucureștenilor cu venit peste medie. Odată ajunși în cluburile statelor prietene, regulile se schimbă și păcătuiesc și ei în aceleași moduri în care o facem și noi.
Până una alata vizita în Arabia Saudită mi-a arătat că ar trebui să cred doar jumate din ce citesc pe net, pe siteurile de călătorii. Mă așteptăm la ceva mult mai strict și chiar aveam emoții legate de această călătorie. Până la urmă a fost la fel de normal ca și în celelalte state din Orientul Mijlociu.

Pff! S-a răcint vinul! 
PS către tata: bagă o sticlă de vin roșu în frigider. Sosesc Duminică seară. 
PS către mama: bagă o sticlă de vin roșu la fiert. Aruncă peste ea 1 portocală, 2-3 bucăți de măr, o scorțișoară și ce mai știi tu. Sosesc Duminică seară.

Adaugă un Comentariu: