|  Viață   |  Arabia Saudită (II)

Arabia Saudită (II)

Femeia. Femeia îți lipsește mai mult decât alcoolul în Arabia Saudita. Și dacă ai cea mai rea nevastă/iubită, tot ți se face dor de ea după câteva săptămâni desertul Arabiei. Aici întreaga filosofie este bazată pe segregarea sexelor. Știam de asta de când am plecat, dar aveam să aflu și pe cont propriu.
În Arabia Saudita femeile sunt obligate să poarte o rochie neagră peste haine. Toate femeile, inclusiv femeile de altă origine și naționalitate, aflate temporar în țară. Când te dai jos din avion trebuie să ai rochia neagră pe tine. Dacă nu ai tu, îți dau ei. Asta face ca pe stradă sau în mall să vezi numai femei în negru. Tot timpul. Pe când majoritate femeilor saudite își acoperă complet fața și mâinile, femeile occidentale sunt obligate să poarte doar rochia neagră. Doamne ferește să fii blondă în Arabia Saudită, căci ai fi ca o girafă în Alaska. Capul blond se va distinge de la sute de metri, în multitudinea de trupuri îmbrăcate în negru.

Într-una din zile mă aflăm la mall, în încercarea de face rost de ceva mâncare, până să înceapă rugăciunea de seară. Cum eram în grabă, am luat fast food-urile la rând și analizăm meniurile. Și cum stăteam eu așa, bag de seamă că o duduie, cu fața acoperită, mă privește insistent. Îmi șic: „Am zăpăcit-o pe fata asta! Așa un tip bine, cu părul prins în coadă, nu a mai văzut ea de mult!”. A se reține că femeile sunt obligate să își acopere părul în Arabia Saudita. Și cum mă bucuram eu așa în sinea mea, bag de seamă că încă o doamnă nu își mai putea lua ochii de pe mine. Cum era de două ori mai lată decât mine, îmi zic în gând: „Auleu doamnă, mă scuzați! O fi ricoșat sex appell-ul din oglindă sau ceva, că nu sunteți în target.„. Când însă o descopăr și pe a treia doamnă, îmi amintesc de regulile din Tailanda („It’s too good to be lite!„) și încep să îmi pun întrebări. Nu pot obține un procentaj atât de bun, nici dacă îmi pun hainele de duminică! 
Ladies only” era scris pe panoul de lângă mine. Flămând fiind, m-am așezat la coada femeilor, iar privirile se datorau indignării că le calc teritoriul și mai puțin capacității mele de seducție. Da, în Arabia Saudita totul se împarte pe sexe. Există coadă pentru femei și există coadă pentru bărbați. Există zone/magazine Women Only, există zone/magazine Family Only și există zonă pentru bărbații singuri. Cu alte cuvinte un bărbat sau un grup de bărbați nu poate lua masa decât în zona aferentă acestei categorii. Femeile singure și familiile au spații speciale, de cele mai multe ori mărginite de niște paravane mari. 

Dacă tot am început cu femeile, zis să rămânem pe tema asta. Copiii se îmbracă normal. Există însă un moment în viața fiecărei fetițe, când trebuie să ia o decizie. În mod obligatoriu va purta rochia neagră și își va acoperi părul. Este însă la alegerea ei dacă își va acoperi și față sau nu. Importanța deciziei este dată de faptul că odată acoperită fața, aceasta nu mai poate reveni la statul anterior niciodată. Din acel moment, femeia nu se va descoperi decât acasă în prezența soțului. Ciudat (și încă nu sunt convins total) e că, și atunci când se duce în vizită la rude (părinti, frați, cumnați, veri, etc.), în cadrul unor petreceri de familie, tot cu fața acoperită se prezintă.
Inițial mi-a fost milă de ele și de sufletul meu și i-am învinuit pe bărbați că nu vor să ni le arate. Dar de unde! Prietenul nostru ne-a spus că el nu își dorește ca soția lui să umble cu fața acoperită, dar că dacă ea va dori, nu va avea cum să o împiedice. De ce nu vrei vere să umble acoperită?, întreb eu. Păi să umble ea pe la mall cu altul și să stea la masa alăturată, iar eu să nu am cum să bag de seamă?, îmi răspunde el. Și așa e frate! În multitudinea aia de femei în negru acoperite total, habar nu ai care este a ta! Poate să treacă pe lângă tine cu altul și tu să fii bucuros că te așteaptă acasă. 🙂 
În Arabia Saudita femeile nu au, prin lege, voie să conducă autovehicule. Decizia asta s-a dorit a fi tot o rezolvare a adulterului. Dacă nu se poate deplasa, iar acolo chiar nu ai cum să mergi pe jos pentru că temperatura depășește 45 de grade vara, iar distanțele sunt foarte mari, nu va putea ajunge în locurile în care nu îi permiți, iar tu o vei avea sub control prin intermediul șoferului.  Tot de la prietenul nostru: „Soția mea nu are șofer! Eu merg să o duc unde are nevoie. Femeile în Arabia Saudita petrec 6-7 ori pe zi cu șoferul. E de ajuns o privire, pentru a porni ceva. Aș prefera ca femeile să conducă și cred că în curând se va întâmpla acest lucru.”. Prin în curând se vor înțelege câțiva zeci de ani. 🙂 
Pe toate siteurile de călătorii ți se recomandă ca pe parcursul vizitei în Arabia Saudita să nu abordezi cu localnicii subiecte precum: religia și femeile (sex). Păi și dacă pe mine mă rodea curiozitate ce era să fac? Și uite-așa am petrecut vreo 3-4 ore într-un compound american discutând despre religie și încă jumătate de zi să mă dumiresc de ce au voi saudiții să aibă 4 neveste. Au rezultat niște polemici încântătoare, amuzante, iar gazdele au fost de-a dreptul fermecate de subiect și dornice să îl continuie și în zilele următoare.
Se pare că demografica lor arată că în țară ar fi un raport 1:4 între bărbați și femei. Dacă fiecare bărbat ar lua de soție o femeie, ce ar face celelalte trei? Să rămână ele ne…căsătorite? Mai bine surplusul îl împart între bărbații existenți. Și uite-așa s-a ajuns la 4 neveste. Realitatea firește că nu este așa. Căutările noastre pe Google ne-au indicat chiar că ar putea fi mai mulți bărbați, decât femei, dar aceasta este explicația pe care am primit-o eu. Poți avea și mai mult de 4 neveste, dar trebuie să le reciclezi: divorțezi de una și te însori cu alta, și tot așa cât te țin puterile și averea.

Pe același principiu, care nu e rău, demografica din România arată că ar fi 1,3 femei la un bărbat. Cu alte cuvinte, am putea să ne unim câte 3-4 prieteni și să ne  luăm împreună o nouă femeie. Poate fi o colegă de serviciu, prietena cea mai bună a iubitei unuia dintre noi, important este să nu o lăsăm ne…căsătorită. Dacă pot alții, sigur reușim și noi! Dacă stau bine să mă gândesc, cred că deja avem implementat acest sistem, doar că încă avem rețineri să ii dăm o formă oficială. Poate pe când vor conduce femeile în Arabia Saudită.

Comentarii:

 • 19 noiembrie 2013

  Avand in vedere imaginile prezentate de tine cred ca se poate spune ca este o zona mai mult decat prospera, ceea ce ma bucura avand in vederea imaginea pe care o are acel teritoriu…
  Mersi frumos pentru incantantare.

  Răspunde
 • 22 noiembrie 2013

  Multumesc pentru vizita.

  Pe siteul tau poate posta oricine articole? 🙂

  Răspunde

Adaugă un Comentariu: