|  Viață   |  Protestul continuă!

Protestul continuă!

Chiar nu vroiam să scriu despre demonstrația de astăzi. Sosind însă acasă și având proasta inspirație de a porni televizorul nu m-am mai putut abține. Încerc totuși să fiu cât mai concis și să las pozele și filmele, așa cum îmi propusesem inițial, să spună mai mult.

Astăzi a fost cel mai mare număr de oameni, cel puțin dintre serile în care am participat și eu. În Piață Universității au fost trei categorii de oameni:

1. Suporterii echipelor de fotbal. Localizați ca în fiecare seară în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură. De departe cei mai vocali, dar și cei mai agresivi în atitudine, comportament și limbaj.

Demonstranți tip suporter – în planul II

2. Protestatarii că mine și ca tine. Oameni simpli, ficare având câte o nemulțumire. Îi găsești pe trotuarul din fața Teatrului Național București. Sunt oameni liniștiți care nu au pe ordinea de zi confruntarea cu jandarmii.

Ai noștri

3. Participanții de la meetingul organizat de opoziție astăzi și care voit sau  „la impuse” au decis să vină în Piața Universității. La prima vedere par protestatari obișnuiți, dar dacă te uiți cu atenție reușești să îi identifici. Merg în grup (mare), au banere într-o singură direcție (anti-Base) și par omogeni ca vârstă și  categorie socială  (observația asta e puțin riscantă întrucât era seară și în mulțime nu am putut să îi văd chiar pe toți).

Suporterii poartă pică demonstranților reprezentanți ai opoziției. Mai mult i-ar lua chiar la bătaie.Sunt sigur de ce spun pentru că m-am nimerit fix între cele două grupe de protestatari și eram să mi-o iau în freză. Astăzi, de exemplu, existau premisele unui conflict. Am stat de vorba cu jandarmii și la final le-am urat: „O seară bună și servici ușor!”. Nu avea să fie așa. 
În misiune
Vreau să mai fac o completare, deși e posibil să îmi aducă antipatia multor protestatari. În niciuna din seri nu am fost bruscat de jandarmi, am vorbit cu ei mereu și tot timpul au fost calmi și s-au exprimat, ca și mine de altfel, politicos. Mai mult nu am văzut niciodată jandarmi încercând să instige masele sau să fie violenți neprovocați. Acțiunile lor sunt oarecum anunțate (fie prin poziționare, prin sunetul rezultat din lovirea scuturilor cu bastoanele, prin portavoce) astfel încât orice manifestant se poate retrage în timp util. Cei pe care îi vedeți la TV alergați de jandarmi sunt acolo pentru că și-au dorit. Nu neg că nu ar putea exista victime colaterale.

În Piața Universității existau efective de jandarmi cât să stăpânească mulțimea de la ora 20 (câteva mii de oameni). La ora 23, când a început conflictul, o mare parte din populația pașnică plecase acasă. Efectivele de jandarmi, însă, erau aceleași. Pe fiecare stradă ce avea ieșire în Piața Universității staționau grupuri de 30-40 de jandarmi. Strategic vorbind, trebuia să fii nebun să provoci un conflict în condițiile în care erai înconjurat  și depășit numeric.

Efective staționate pe Str. Batistei.

Dacă au acționat de capul lor sau au fost manipulați, nu știu, dar știu cu certitudine că în seara asta a existat un grup de protestatari care a făcut notă discordantă cu restul mulțimii. Mă opresc aici și îi dau cu poze. Protestul însă continuă, sper! Mâine îmi fac propriul meu slogan. Aștept sugestii!

Din Piața Universității, 
pentru Mihalca.ro
Mihalca însuși.

Comentarii:

 • 20 ianuarie 2012
  Ugly Kid Joe

  Desi nu se vede in fotografie, sunt sigur purtatorii pancartei "Romani nu mai dati spaga!" au ochii deschisi, daca nu la propriu, cel putin la figurat. Ei oare impotriva cui protesteaza?

  Daca nu te ajuta inspiratia in ceea ce priveste propriul tau slogan, ti l-as recomanda pe ala cu "Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita". Vechi dar intotdeauna actual. 😛

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2012
  adina-popa

  Draga Marius,
  Observ ca esti destul de drept in relatare si nu te-ai pus pe exagerari asa cum am vazut eu la TV.
  N-am inteles ce ai vrut sa zici ca le-ai "urat" jandarmilor.Eu nu am diacritice asa ca nu pot scrie cu i din a,cum ai scris tu.E o scapare asta? Sau ai scris 'cu substanta' ?

  Apropos,sint de acord cu domnul de mai sus ,in ceea ce priveste sloganul. Foarte tare!!!

  Răspunde
 • 22 ianuarie 2012

  Adina, multumesc pentru observatie. Era o greseala in text. Textele le convertesc in diacritice folosind serviciul http://www.diacritice.com, iar la verificare imi mai scapa unele cuvinte convertite in alt sens decat cel pe care il doresc.

  Răspunde
 • 22 ianuarie 2012

  Salut Ugly Kid. Trec pe lista sloganul tau. 🙂 10x.

  Răspunde

Adaugă un Comentariu: