|  Cărți   |  Carte: Antreprenoriat – Marius Ghenea

Carte: Antreprenoriat – Marius Ghenea

Am ajuns să am ocazia să scriu, pentru prima oară, despre un autor pe care îl cunosc și cu care am avut ocazia să dau mână. Despre Marius Ghenea am mai scris în cadrul articolelor despre School for Startups, încât cred că îi fur chiar o parte din vizitatori (blogul meu fiind indexat după numele lui).
Deși am comandat cartea de mult timp, din diverse motive, abia acum am avut timp să o citesc. Încă de la început vreau să subliniez că Antreprenoriat este un manual. Asta este senzația care mi-a lăsat-o mie. Scrisă simplu și ingineresc cu paragrafe ce conțin liniuțe, steluțe și săgețele, cu concluzii recapitulative la finalul fiecărui capitol, Antreprenoriat este manualul pe care  îl poți avea cu tine în business și în funcție de problema cu care te confrunți deschizi la pagina potrivită și dai cu tărie ca din Matei citire. Menționez că am propriul business de vreo 9 ani și cam trei sferturi din carte am trăit-o pe propria-mi experiență. Îmi lipsește doar partea care se aplică firmelor de dimensiuni mai mari și asta doar pentru că am fost mai slab și nu am reușit să îmi cresc suficient firma.

Citind cartea am avut deseori impresia că sunt la psiholog și că vorbesc fix cu omul care mă înțelege. Pe bune că m-am gândit de multe ori să vin cu cartea la ședință să o pun pe masă și să spun: „Uite, mai există unul care are părerea asta.” sau „Marius Ghenea e de părere că ar trebui să facem așa…„.
Pe parcursul lecturii m-am întrebat cum aș acționa dacă un posibil(ă) viitor fiu/fică al/a mea ar veni să îmi ceară bani pentru un startup, după celebra sintagmă FFF (family, friends and fools), tradusă de Marius, genial, în PPP (părinți, prieteni și alți proști). Probabil aș sări cu banul la un moment dat, dar cu siguranță nu înainte de a îmi pune copilul să lectureze Antreprenoriat (și celelalte cărți care vor mai aparea pe acest subiect până atunci).
Aș putea intra în detalii pe capitole dar nu o voi face. Întrucât e o lectură de business nu pot să îți spun decât: „Investește prietene, puțin timp în tine și citește! E posibil ca în acest fel să salvezi o căruță de bani.” Spun totuși atât: Pentru un antreprenor cu experiență manualul Antreprenoriat este o incursiune în greșelile trecutului dar și o previziune a viitorului în cazul în care va reuși. Pentru un debutant care abia urmează să își pornească primul startup este o biblie de business pe care trebuie OBLIGATORIU să o citească și pe care ar fi bine să o țină pe aproape și pe parcurs.
Am și câteva sugestii. În ediția revizuită și adăugită de peste câțiva ani ar putea să adauge un capitol despre întocmirea planului de afaceri pe baza unui exemplu practic. Este primul obstacol pe care îl va întâlni orice antreprenor debutant. În același mod aș vedea util și un exemplu de raport de cashflow. Acest raport cu siguranță lipsește din multe companii (mici și medii) și o explicare pe îndelete o văd foarte utilă.
Felicitări Marius și ne vedem la S4S să îmi dai și un autograf real. Ăla cu care a venit cartea nu mă satisface. 🙂

Această carte poate fi cumpărată de aici.

PS pt. Marius Ghenea: când ieșim cu barca în larg? Am invitația scrisă de mână drept dovada. DT nu vine fără mine, deci practic sunt și eu invitat. =))

Adaugă un Comentariu: