|  Cărți   |  Carte: Zig Ziglar – Alte motive pentru a zambi

Carte: Zig Ziglar – Alte motive pentru a zambi

Niciodata nu m-am gandit ca as putea merge in Carrefoure sau Cora si sa imi cumpar carti. Genul asta de magazine sunt pentru a cumpara strict alimente. Restul produselor mi se par de o calitate indoielnica, fara a ma numara printre cei care isi cumpara doar produse premium. Timpul avea rabdare (vorba lui Moromete) asa ca am ajuns intre rafturile cu carti. Eu rasfoiesc o carte, ea rasfoieste alta. Cand unul da peste ceva interesant da alarma si impartaseste celuilalt descoperirea. Alteori citim impreuna in incercarea de a descoperi tainele randurilor din cateva fraze. Cautam un titlu sau un pasaj care sa reuseasca sa ne starneasca interesul si sa vrem sa citim tot continutul.
Asa am ajuns sa dau peste Zig Ziglar – Alte motive pentru a zambi. Nu auzisem de Zig Ziglar pana atunci. Acum am aflat ca este un tip super tare din Texas, USA si care este considerat o autoritate in domeniul motivational.

Alte motive pentru a zambi este cu siguranta o carte usoara, scrisa intr-un stil tipic american, in care daca nu intelege tot omul atunci nu e bine. Cartea are 102 mici povestioare fiecare avand in final o idee ce ar trebui sa te faca sa reflectezi putin. Am inceput sa o citesc oarecum neincrezator. Imi parea genul ala de carte „… for dummies” care sa iti explice de ce apa e lichida si cum trebuie sa nu uiti sa respiri. Incet, incet m-a captivat si pe final pot spune ca eram curios sa vad ce se mai ascunde in fiecare capitol.
Cautand imaginea carti pe net am dat peste un review realizat de Andrei Rosca (v-as spune mai multe despre el, dar nu stiu), caruia nu prea i-a placut cartea (Review link: http://www.bookblog.ro/dezvoltare_personala/motive-pentru-a-zambi). Am spun insa de ce mi-a placut mie. La finalul fiecarui povesti am facut o pauza si am incercat sa transpun ideea respectiva in viata mea sau a celor apropiati mie. Pentru mine asta a fost adevarata valoare a cartii. Mi-am dat seama cat de mult imi pasa de cei din jur, cum as putea sa fiu langa ei si cum as putea fi mai bun prin intermediul lor. Mi-am dat seama ca imi place domeniul motivational si ca mi-ar place sa acumulez suficiente informatii incat sa pot sa ii ajut pe cei care isi doresc sau au nevoie.
La inceputul si la finalul fiecarei povestiri sunt prezentate cate un citat. Uneori este al unei personalitati, alteori este un anonim, alteori este chiar Zig. Multe dintre ele sunt foarte tari si daca iti permiti cateva secunde sa te gandesti la continutul lor vei fi castigat. Unele mi s-au intiparit in minte, dar urmatorul mi-a placut cel mai mult. Am sa va spun si de ce. „Ai grija de gandurile tale, caci ele vor devini cuvinte. Ai grija de cuvintele tale, caci ele vor deveni fapte. Ai grija de faptele tale, caci ele vor deveni obiceiuri. Ai grija de obiceiurile tale, caci ele iti vor forma caracterul. Ai grija de caracterul tau, caci el iti va determina destinul.”. Poate te astepti acum sa scriu numele filosofului/ganditorului care a scris aceste randuri. Surpriza! Este motoul unei echipe de fotbal american, Metropolitan Milwaukee YMCA. Poate de asta imi place atat de mult. Ca vine din sfera comuna, a oamenilor simpli, ca si mine.
Urasc insa publicarea acestui tip de citate ca status la messenger sau pe Facebook. Simpla publicare nu te face mai destept. Nu reprezinta o garantie ca le-ai inteles. In plus mi se pare ca isi pierd din valoare atunci cand sunt tratate ca o punga de plastic de la supermarket.
Daca citesti in metrou este cartea perfecta. Intre doua statii de metrou poti citi un capitol. Nu vei ramane niciodata la mijloc. Daca citesti in cada ti-o recomand impreuna cu un pahar de vin alb cu gheata. Cred ca trei sferturi din carte am citit-o in modul asta. Ideea pe care vreau sa o exprim este ca nu iti trebuie cursivitate. Oricand ai un moment liber o poti deschide si poti citi o povestioara.
Concluzie: o lectura usoara pe care o recomand cu interes.

Aceasta carte poate fi cumparata de aici.

Comentarii:

Adaugă un Comentariu: