|  Cărți   |  Carte: Întreabă-te DE CE? Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune – Simon Sinek

Carte: Întreabă-te DE CE? Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune – Simon Sinek

Când vine Furnică – my brother from another mother, și îți pune o carte pe birou zicându-ți: „Ar trebui să citești cartea asta!”, nu există Dumnezeu în ceruri care să mă oprească. E cam greu de explicat pentru publicul meu feminin ce înseamnă o legătura de prietenie autentică între bărbați, căci aceasta trece de toate barierele și ajunge în locuri pe care nici eu nu reușesc să le înțeleg. Prieteni de 25 de ani, parteneri în business de mai bine de 15 ani, nu cred că voi mai putea construi ceva similar alături de o femeie, căci 25 de ani sunt un handicap greu de recuperat. Dar poate în viața asta nu am venit să mă scald în iubire fizică, ci poate am venit să învăț despre încredere, iubire necondiționată, prietenie, parteneriat, frăție, strângeri de mână și îmbrățișări sănătoase, despre copii altuia care sunt și copii mei, despre familia altuia care este și familia mea, despre înțelepciune și bunătate.

Luna trecută, am avut un proiect în Los Angeles. Am lucrat intens timp de două săptămâni, câte 12-13 are ore pe zi, iar înainte de a merge la culcare pregăteam o listă de întrebări, probleme sau solicitări către echipa mea din București, care la o diferență de fus orar de 10 ore, avea timp să găsească răspunsuri până în următoarea dimineață. În ultima zi, cu aproximativ 4 ore înainte de a închide valiza și a pleca spre casă, am realizat că aș putea reorganiza datele astfel încât utilizarea aplicației să fie mult mai ușoară pentru utilizator. Exista însă un risc: tot ce făcusem și testasem până în acel moment ar fi putut să nu mai fucționeaze conform parametrilor. Iar în linia noastră de business, o bază de date parțială este pe atât de bună pe cât un avion care aproape zboară. Ce crezi că am făcut? Aș fi fumat o țigară, dar sunt nefumător. Mi-am pus o cafea, am ieșit afară, m-am așezat pe iarbă, sub soarele califonian și am început să mă gândesc la riscuri versus avantaje. Toate calculele indicau că ar fi trebuit să las aceasta operațiune pe altă dată, când voi avea mai mult timp la dispoziție. Teancul de hârtii de pe biroul meu, cu proiecte verificate și aprobate de către client îmi spuneau același lucru. Atunci am știut ce am de făcut. L-am căutat pe managerul fabricii și i-am spus: „– Man! I have a great ideea, that will make your life easier, but it might fuck up everything we’ve worked in the past two weeks!” M-a privit în ochi, mi-a zâmbit și mi-a zis: „– Do it, man! Fucking do it!„.

Business wise, nu a fost o decizie înțeleaptă. Dar din punct de vedere al pasiunii, al dorinței de a face lucrurile în forma lor cea mai bună, a dorinței de a schimba lumea, de a da mai mult decât credeai că ai de dat, a fost singura decizie posibilă. Viața stă în detalii și în lucruri făcute cu pasiune. În mintea unui client, nimic nu valorează mai mult decât să vadă pasiune și inspirație în atitudinea partenerului său de business.

Simon Sinek. Mulți dintre voi, deși poate nu îi cunoașteți numele, vi-l veți aminti de pe urma clipului despre Millenials in the workplace. De departe cea mai bună înțelegere și prezentare a comportamenului generației tinerilor de astăzi, respectiv cei născuți după ’86. Simon este pasionat de marketing și leadership, iar Întreabă-te DE CE? Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune (titlul original: Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action) este prima lui carte (publicată în 2009). Nu foarte des ai ocazia de a prezenta o carte fix prin vorbele autorului. Așa că voi profita de ocazie și drept prezentare am ales un clip cu Simon de pe YouTube, care cred eu că face o recenzie excelentă pentru această carte. Vizionare plăcută!
Cartea poate fi cumpărată de aici sau de aici. (Nu prea se mai găsește. De asta am pus două linkuri).

Comentarii:

Adaugă un Comentariu: