|  Viață   |  Mi-ai distrus viața!

Mi-ai distrus viața!

Când bărbații uită că sunt bărbați și se transformă în băieței debusolați de pierderea mamei, simt nevoia să scoată pe gură verdicte crunte, rostite cu dinții strânși și scrâșnind, adresate aceleia care până mai de curând le-a fost iubită, soție, amantă sau prietenă. Cel mai adesea nu au curajul să o spună față în față și apelează la noile mijloace tehnologice (și slavă Domnului tehnologia îi ajută) și aruncă cu mesaje de tipul: „Mi-ai distrus viața!„. În cuvinte, toți bărbații suntem samurai, dar în fapt lăsăm rănile să ne conducă mintea, comportamentul și în cele din urmă viața.

Mi-au picat ochii zilele trecute pe un articol ce conținea citate din Hagakure: The Book of the Samurai – un ghid practic al războinicului, o colecție de aforisme vechi de mai vine de 300 de ani. Mi-a rămas mintea la acesta:

Every morning a warrior should recommit himself to death. In morning meditation, see yourself killed in various ways, such as being shredded by arrows, bullets, swords, and spears, being swept away by a tidal wave, burned by fire, struck by lightening, dieing in a earthquake, falling from a great height, or succumbing to overwhelming sickness. An elder warrior said, “Once out of your front door you are surrounded by death. Once you leave your gate you are surrounded by enemies.” This saying is not merely a parable, but a way to prepare for your fate.” (Mai multe citate aici: Heart of a Warrior: 15 Timeless Quotes of the Samurai)

Traducere:

„În fiecare dimineață un războinic ar trebui să se gândească la moarte. În meditația de dimineață, să te vezi omorât în diverse moduri, cum ar fi să fii mărunțit de săgeți, gloanțe, săbii și sulițe, să fii spulberat de un val puternic, ars de foc, lovit de fulger, murind într-un cutremur, căzând de la mare înălțime or murind cuprins de o boală copleșitoare. Un războinic bătrân a spus: “Odată ce ai ieșit pe pe ușa de la intrare ești înconjurat de moarte. Odată ce ai ieșit pe poartă ești înconjurat de dușmani.” Acesta vorbă nu este doar o parabolă, ci un mod de a te pregăti pentru soarta ta.”

Sursa foto: theearthchild.co.za
300 de ani mai târziu riscul de a fi atacat de dușmani este considerabil mai mic, mai puțin pentru manelişti care sunt în continuare într-un război fratricid cu dușmanii lor, dar chiar și așa umbra morții e tot acolo, doar că sabia de oțel lucrată manual a fost înlocuită cu stres, țigări, droguri, pastile, ură, invidie, răutate și alte asemenea valori care ne înjunghie din interior. Esența aforismului rămâne totuși neschimbată: un bărbat trebuie să fie pregătit în orice clipă să stăpânească și să acționeze în situații complexe, iar prin asta în niciun caz nu se subînțelege a se plânge ca o muiere. (No offence ladies!)
Fata blondă cu ochii albaștrii nu face excepție și are și ea o colecție de perle „Mi-ai distrus viața!” suficientă cât să pună de un set cercei-inel-colier. Iar astăzi vreau să îi completez colecția prin a-i spune și eu: Mi-ai distrus viața!

Obișnuiam să umblu în weekend prin baruri până târziu spre dimineață. Acum iau trenul în fiecare joi ca să fiu cu tine. Obișnuiam să îmi cumpăr tricouri din fiecare țară, acum cumpăr rochițe pentru cei mari și pentru cei mici. Obișnuiam să merg seara la film, acum prind matineuri și filme de prânz. Obișnuiam să fiu singur, acum am două fete siuperbe (nu este o typo). Obișnuiam să mă iubesc pe mine, acum te iubesc pe tine. Obișnuiam să dorm până târziu, acum la 8 dimineața pieptăn păpuși sau construiesc grădinițe și spitale Lego. Obișnuiam să îmi port singur de grijă, acum port de grijă altora. Obișnuiam să stau în chirie ca să mă simt liber, acum voi avea cea mai faină terasă de peste lac. Obișnuiam să conduc un Logan, acum conduc un SUV. Obișnuiam să iau țările la rând, acum le iau la rând în doi sau trei sau patru. Obișnuiam să mănânc carne, acum mănânc quinoa și chia. Obișnuiam să am cont pe Tinder, acum am cont la Enel. Obișnuiam să cumpăr ceasuri, acum cumpăr lenjerie. Obișnuiam să fac doar sex, acum fac și dragoste și sex. Obișnuiam să mă uit la filme porno, acum joc în ele. Obișnuiam să fiu trist, acum sunt excesiv de fericit. Obișnuiam să mă trezesc târziu în noapte și să mă întreb: Oare cum o arăta Ea? Ea care să știu 100% că o vreau, fără să am nici cea mai mică urmă de îndoială. Acum știu.

Dacă stau bine să mă gândesc sunt cel mai îndreptățit dintre toți să reclam că fata blondă cu ochii albaștri mi-a distrus viața și mi se pare ca am adus și o serie de dovezi irefutabile. E drept ca totul se trage dintr-un joc stupid inventat de mine, dar chiar și așa mă văd îndreptățit să cer compensații. Încă nu îmi este clar ce pedeapsă să îi aplic, dar mă gândesc serios să o condamn la 60 ani, în compania mea.

***
Am sunat-o pe mama într-o seară, pe la mijlocul săptămânii trecute ca să-i spun că fii-su este fericit. M-am gândit că ar trebui să știe și ai mei că doar cu gândul acesta m-au crescut. Dată fiind ora târzie, cred că s-a speriat femeia și imediat ce a închis telefonul a spus: „-Gicule, fă bagajele! Plecăm la București! Băiatul nostru e pe pastile!
***
Până să te apuci să îmi scrii un comentariu din categoria: „Ești îndrăgostit! Așa sunt începuturile! O să dai de căcat mai devreme sau mai târziu!” (Mulțumesc pentru comentariu.), dă-mi voie să îți spun că am fost căsătorit 10 ani și cam știu cu ce se mănâncă businessul acesta. Știu Tips & Tricks, știu scurtături, știu soluții, știu și problemele care mă urmăresc în viața asta și știu că nu voi fi iertat de soartă. Ce mă apără? Studiul și dezvoltarea personală. Ce voi face diferit de data aceasta? Pentru a afla răspunsul să ne întoarcem la samurai, zic:

„The secret to a happy marriage is this: Treat your spouse all of your life as you did when you first met and there will never be room for discord.”

Traducere:

„Secretul unui mariaj fericit este acesta: Tratează-ți soțul/soția toată viața ta așa cum ai făcut-o atunci când v-ați întâlnit prima oara și nu va exista niciodată loc pentru discordie.”

PS: până acum, indiferent ce am postat, NICIODATĂ, dar NICIODATĂ, Fata blonda cu ochii albaștri nu mi-a dat vreun Like pe Facebook, semn că râdem, glumim, ne iubim, dar în incintă! Doamne ferește dacă îmi dă vreun Like, chiar nu mai am nicio scuză și va trebui să o iau de soție!

Comentarii:

 • 22 martie 2016
  Anonim

  Bravo tie Marius ca ai pus mana pe comoara pe care alti fraieri au scapat-o printre degete. Sa ai grija de cele doua siuperbitati si sa le faci mai multe cat de curand!

  Răspunde
 • 27 martie 2016
  Anonim

  … si sa mai ai grija la pazitorul comorii – mitologia spune ca ia fata angelica 😉 si se gudura initial ca un mielusel, pentru ca noaptea sa ii execute pe fraierii ce ii cad in plasa.

  Răspunde
 • 25 iunie 2016
  Anonim

  Ba, nu ti'a distrus'o pe'a ta, da sa vezi ce nasol o duce barba'su!

  Răspunde
 • 26 iunie 2016

  Ce vrei sa spui? Stii ceva ce nu stiu eu?

  Răspunde

Adaugă un Comentariu: