|  Teatru   |  Teatrul Elisabeta – Hârca se întoarce

Teatrul Elisabeta – Hârca se întoarce

Fusese programată ca o ieșire la cafea pentru a studia, fiecare pe seama celuilalt, de ce nu se leagă lucrurile, dar am sfârșit prin a merge la teatru, pentru că dacă ai un blog de succes, iar Mihaela (www.mihaelagurau.com) are, invitațiile apăr ca din senin și pe nepusă masă. Așa că am amânat văicărelile și auto-ironia pentru data viitoare și am schimbat planul.
Spre rușinea mea, nu auzisem până în acel moment, de Teatrul Elisabeta. Ulterior, când am aflat că teatrul a fost înființat în 2013, rușinea s-a mai domolit. Teatrul Elisabeta este situat la etajul II al clădirii aflate la numărul 45, pe Bulevardul Elisabeta. Clădirea este monument arhitectural, construită în 1912, fiind una din clădirile reprezentative ale  stilului arhitectural al vremii. Sala are o capacitate de 400 de locuri și arată mult mai bine decât ți-ai închipui de-afară.
În ultimele luni am frecventat teatrul și musical-urile. Acum am avut surpriza plăcută să descopăr o comedie muzicală: Hârca se întoarce, în regia lui Cătălin Rotaru, o adaptare după „Bana Hârca” a lui Matei Millo (1851), pe muzică compusă de Alexandru Suciu.
Sursă foto: www.teatrulelisabeta.ro
Poveste este simplă, dar asta nu o face mai puțin reală. Hârca (Dana Rotaru) este o femeie care „ghicește” în orice, dar cel mai mult în portofele, ajutată fiind de Chioșa (Vladimir Draghia – despre care am auzit că ar fi fost Burlacul din sezonul II, dar eu nu sunt pe targetul emisiunii, deși sunt burlac, așa că nu pot confirma această informație). Disperați din dragoste, apelează la ajutorul ocult, Vlad (Alexandru Suciu) – un tânăr sensibil și un model de îndrăgostit clasic și Bazu (Bogdan Talașman) – om de afaceri, potent financiar, care nu are timp de pierdut și, în consecință, este dispus să plătească, dar doar pe bază de rezultate concrete. Ambii sunt îndrăgostiți de Viorica (Diana Dumitrescu), fata frumoasă, cu inima pură și zău că le-aș fi făcut concurență dacă nu mă impresiona Vlad cu melodiile lui. Comedie fără un bețiv nu există, iar rolul pică în seama tatălui Vioricăi (Orest Pislariu Ranghilof).
Mie mi-a plăcut maxim, Vladimir Draghia care m-a făcut să mă simt din nou în cartier, cu băieții care se știu pe șmen și fac o dudă, doar să iasă treaba. Mi-a mai plăcut Alexandru Suciu (Vlad) un îndrăgostit autentic căruia nu îi este rușine să strige în gură mare ce simte, lucru pe care eu îl consider înălțător și de care mă fac și eu vinovat uneori și mi-a mai plăcut Diana Dumitrescu, (dar cui nu i-ar fi plăcut?), pentru că avea părul prins fain, fără a-i desconsidera în vreun fel prestația artistică.

Când e vorba de teatru independent, trebuie să te încadrezi în buget. Se vede acest lucru, iar eu unul îl apreciez. Figuranții sunt interpretați tot de către actorii din rolurile principale, deghizați sub o haină de ploaie, decorurile sunt simple și totuși nimic din toate acestea nu afectează calitatea piesei. Firește că piesă s-ar fi auzit mai bine dacă ar fi beneficiat de infrastructura Teatrului de Operetă Ion Dacian, dar asta este un detaliu minor, o simplă observație.

Dacă ești un fan al comediilor romantice cu Jennifer Aniston și dacă îți dorești să vezi o piesă comică, ușoară, lejeră, numai bună pentru a încheia o zi stresantă de muncă, atunci Hârca se întoarce este una dintre alegerile potrivite. Următoarea reprezentație este pe 30 Iunie 2015, iar biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului Elisabeta, de pe pagina de Facebook a piesei sau de pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 40 lei sau 50 lei.
Cred că a sosit timpul schimbării în țara asta. Avem nevoie de oameni noi în politică, în business și nu în ultimul rând, în cultură, deci și în teatru. Mai cred că a sosit timpul să îi susținem pe cei care vor să facă proiecte noi, care vor să construiască și să inoveze. Pentru a întinde o mână de ajutor ar fi bine să cumpărăm un bilet și să mergem să îi vedem. Personal îmi voi schimba puțin strategia și voi încerca, în limita timpului, să merg să văd trupe noi, cu actori tineri, care joacă pe unde apucă, în trupe de teatru independente.

Sursa fotografiilor din spectacol este pagina de Facebook: Hârca se întoarce.

Adaugă un Comentariu: