|  Viață   |  My Lady

My Lady

Am 492 de prieteni pe Facebook. Dacă elimin 10% dintre prieteni ca fiind de fapt clienți/parteneri cu care am o relație mai apropiată și dacă presupun că aproximativ 50% dintre contacte sunt de sex feminin, rezultă că am fluxul de Facebook News invadat de share-uri din categoria: catchy.ro, devorbacutine.eu, etc. Eu mă țin destul de puternic pe picioare și evit cu strășnicie să citesc povești din genul: soția îi mulțumește deschis amantei că i-a schimbat / luat soțul, dar odată la câteva luni mai pune cineva un comentariu atât de convingător încât nu am cum să nu dau click. Om sunt și eu!
Nu mi-au trebuit mai mult de 2-3 articole ca să aflu că bărbații sunt niște plafonați fără viziune, care la 35 de ani încă mai locuiesc cu părintii, că sunt monotoni, nerăbdători, plictisitori, cu un vocabular redus la câteva fraze cheie pe care le folosesc după principul „Dacă nu pică, cade!” (cacofonia este intenționată) și care calcă pe suflete de femeie, pe care inițial le învelesc frumos în promisiuni și vorbe meșteșugite, ca apoi să dea cu ele de pământ și să facă săritura corzii pe ele.
În niciun caz nu vreau să îi scuz sau să îi apăr astăzi pe bărbați, și în niciun caz nu vreau să mă disculp și să ies din mulțimea fraților mei. Sunt cel puțin la fel de „bun” ca toți ceilalți. Personal cred că o doză mică de grobianism este necesară, din când în când, pentru a realiza că ai în casă un bărbat și nu o pisică, dar asta poate fi un subiect pentru o altă dezbatere.
Pentru că iarba este mereu mai vede de partea cealaltă a gardului m-am gândit să enunț câteva principii personale, a ceea ce înseamnă a fi o lady. Prima întrebare care îmi vine în minte este: Cine dracu este destul de nebună ca să își mai dorească să fie o Lady în ziua de astăzi? Răspuns: atât de puține femei, încât dacă ești setat pe chestia asta ți-ai tras un cui în talpă și ai șanse teoretice mai mari să îți încasezi pensia de la stat, decât să găsești o „real” lady. De ce? Pentru că a fi o lady necesită foarte multă, multă muncă, determinare, studiu intens și probabil o mulțime de alte lucruri de care nici eu nu am habar.

Societatea, în forma ei de astăzi ne-a spălat pe creier pe toți, lucrurile se desfășoară în mare viteză și aproape nimeni nu mai are timp și răbdare pentru detalii. Personal cred în detalii, cred că detaliile sunt cele care fac diferența dintre bucurie și apatie, dintre frumos și oarecare, dintre un sentiment sau altul. Aceasta este scuza care mi-o ofer mie, dar și celorlalți, conștient fiind că nu depinde decât de mine și de tine pentru a face lucrurile altfel.

Fotografie luată de pe www.favim.com

1. O lady nu mușcă din pâine. Pâinea se rupe cu mâna, rezultând o bucată suficient de mică încât să poată fi mestecată împreună cu restul mâncării. Să vezi o femeie mușcând vârtos din pâine, nu contribuie la creerea unei imagini delicate, iar o lady este prin esență o femeie delicată. Excepția de la acesta regulă o constituie bruschetele, tartinele și în general acele tipuri de preparate care sunt crocante și care prin rupere ar putea sări în toate direcțiile.
2. O lady nu are tocurile murdare. Tuturor ne plac femeile pe tocuri, dar un lucru pe care nu îți dorești să îl vezi este o femeie frumoasă, cu un machiaj super reușit, îmbrăcată elegant, dar care în grabă a uitat să își curățe pantofii. O lady știe că fiecare detaliu contează și acționează în consecință. 
Tot la capitolul acesta aș menționa că o lady știe că dimensiunea tocului pe care îl poartă este într-o relație direct proporțională cu înălțimea, greutatea și mai ales cu calapodul piciorului. Nu toate femeile pot purta tocuri de 13 – 15 cm. Probabil că nici nu trebuie. Mai bine fără tocuri decât cu picioare tremurânde, tocuri strâmbe sau flecuri făcute varză. Chestia cu flecurile trebuie subliniată. Un flec care arată de parcă ar fi înghițit o bombă, te face să asumi că este rezultatul unui îndelungi perioade de utilizare, iar doamna, deși a avut timp suficient, nu s-a îndeletnicit să îl repare. Pare un detaliu minor, dar acesta atrage după sine o trăsătură de caracter, după care eu unul nu mă omor.
3. O lady își ține promisiunile. Atunci când vine vorba de cuvântul dat, o lady se supune acelorași criterii care se aplică și bărbaților. Niciodată nu îți întorci cuvântul dat! Excepții pot exista, dar pentru a le invoca ai nevoie de o scuză foarte puternică. 
4. O lady îi oferă bărbatului de lângă ea, oportunitatea de a îi arăta că știe și apreciază acest fapt. Exemplu: atunci când este însoțită de un bărbat și urmează să coboare dintr-un autovehicul, o lady va pierde un timp, căutând ceva în geantă sau aranjându-se în oglindă sau arajandu-și hainele, dându-i astfel posibilitatea partenerului de a îi deschide ușa. Acesta îi va întinde mâna, pe care ea o va prinde, iar când va fi ieșită cu totul din mașină îi va mulțumi domnului. Un simplu: Mulțumesc! este suficient, fără că acesta să fie completat de afirmații de genul: „Nu era nevoie!„, „Apreciez gestul!„, etc. Domnul nu este un cățel care are nevoie de recompensă sau de confirmare, iar tu ești o lady cu dichis pentru că îi permiți să se desfășoare și să îți arate aprecierea lui.
5. O lady spune mulțumesc. Indiferent de categoria socială din care face parte  o lady va mulțumi oricărei persoane, indiferent de statutul social al acesteia. Cu alte cuvinte i se mulțumește chelnerului care ne toarnă apă în pahar, i se mulțumește băiatului care ne parchează mașina sau celui care vinde ziare.
6. O lady are grijă de bărbatul ei la fel de mult cum are grijă de ea însăși. Este foarte posibil (sper) ca unei lady să îi placă un bărbat cu apucături grobiene, precum cel care redactează articolul. În niciun caz și sub nicio circumstanță o lady nu îl va neglija, cu atât mai puțin în cadrul evenimentelor publice (petrecere / nuntă / botez). O lady nu va spune către omul ei: „Ei, nu mai contează acum! Și așa arăți că dracu!„. A nu se înțelege că o lady este o servitoare sau o sclavă a omului iei. De altfel cred că o lady nici nu ar putea trăi lângă un bărbat care are astfel de așteptări. Implicarea activă, dar nu invazivă, în imaginea, fie ea: fizică, comportamentală sau etică, a partenerului, constituie și un factor de întreținere sănătoasă a unei relații.
7. Indiferent de nivelul de pregătire, o lady este într-o continuă transformare evolutivă. Dezvoltarea personală prin studiu nu se oprește nici după căsătorie, nici după ce devine mamă. Multe femei iau în brațe statutul de mamă și îl dau la schimb pe cel de femeie. O mare parte din neînțelegerile pe care le observ în jur au la baza acest detaliu. Văd, în balansul între cele două ipostaze, o cheie a menținerii armoniei în cadrul unei relații. 
8. O lady nu se epilează în față soțului / iubitului. Deși sunt adeptul intimității absolute, unele detalii ar fi totuși de evitat. O lady nu are păr pe brațe. Această regulă este discutabilă, dar eu unul țin foarte mult la ea. În fond nu e vina mea. Așa am fost învățat și nu vreau să mă mai dezvăț.
9. O lady nu face excese. De preferat ar fi că lady să nu consume alcool. Deloc. O femeie beată, cu probleme majore în păstrarea echilibrului în mers, poate fi una din cele mai frumoase și educate femei, dar cu siguranță nu este o lady. Femeilor care consumă totuși alcool, le este permis – cu titlu de excepție, să fie amețite uneori, atât timp cât nu este o practică regulată. Ele vor avea grijă să nu depășească niciodată măsura.
10. O lady nu fumează. Sunt atât de multe motive pentru a justifica această regulă încât nu știu asupra căruia să mă opresc. Hai să spunem că o lady căreia îi place să se dezvolte personal ajunge la un moment dat la înțelepciunea de a înțelege că fumatul îi este dăunător ei, copiilor ei (născuți și nenăscuți) și celor din jur. În acest moment, puterea caracterului ei este cu mult mai mare ca nevoie de nicotină, căci ea este o lady, și renunțarea la țigări devine un fapt banal.

11. O lady nu înjură. Nimic nu descalifică mai rapid o lady, ca folosirea unui limbaj vulgar. Cu toții ne enervăm și excepțiile sunt acceptate, cu condiția de a nu deveni o obișnuită.
12. O lady are o conduită morală exemplară, are principii sănătoase și de nestrămutat. O lady nu face compromisuri majore. Ea este varianta frumoasă a unui samurai, pentru care onoarea este mai presus de orice. Este de la sine înțeles că o lady nu apelează nici la tertipuri josnice și nici la cele feminine pentru a-și atinge scopurile.
13. O lady este naturală. O femeie are șansa să fie o lady atunci când realizează că nu este într-o competiție cu celelalte femei și își arogă dreptul de a fi exact așa cum este, conștientă fiind atât de propriile-i calități, cât și de defecte. De fapt singura competiție în care se află o lady este cea cu ea însăși, competiție de pe urma căreia rezultă, aproape în fiecare zi, o femeie mai bună, mai inspirată, mai calmă, mai frumoasă și mai înțeleaptă.
13. O lady este modestă. Indiferent de statutul social și de realizările personale, o lady rămâne modestă. A nu se înțelege că modestia te împiedică să vorbești la modul bun și frumos despre propria-ți persoană. Dacă tu nu te placi, nimeni nu o va face. Totul este să rămâi între limite, iar o lady știe cum să procedeze.
14. O lady zâmbește. O lady ar putea încălzi întreaga planetă cu un zâmbet. Ea știe acest lucru și îl întoarce cu bucurie către ceilalți. Lumea este mai bună datorită ei.
15. O lady va avea 3 copii. Glumesc! My lady va avea 3 copii!

Sunt aceste cinsprezece puncte greu de împlinit? Mie mi se pare al dracu’ de greu. Trebuie să le bifezi pe toate ca să fii o lady? Probabil că nu, dar depinde de tine cât de sus vrei să ajungi. De ce sunt importante aceste criterii? Fiecare bărbat e pe atât de bun pe cât femeia de lângă el. Ori eu intenționez să fiu foarte bun, pe cale de consecință my lady va fi de două ori mai bună ca mine.

Simt că mi-am dat foc la valiză și că articolul acesta mă va costa scump. Dar în fond cam aceasta este și provocarea. Niciodată să nu îți fie frică să spui ce gândești și ce simți. Aștept cu interes observații le și comentariile. Sunt convins că putem aduce multe completări.

E lung pământul, ba e lat,
Dar ca Săgeată de bogat
Nici astăzi domn pe lume nu-i,
Şi-avea o fată, – fata lui –
Icoană-ntr-un altar s-o pui
La închinat.
Fragment din poezia Nunta Zamfirei, de George Coșbuc, dovadă ca au existat astfel de femei. Eu unul cred că încă mai există. E posibil chiar să fi găsit una. În cazul meu ar fi a doua oară, în aceasă viață, deci sunt îndreptățit să mă consider norocos.

Ca sursa de documentare am folosit și articolul intitulat Lady, de pe siteul savoirvivre.ro

Adaugă un Comentariu: