|  Viață   |  Criza din Grecia

Criza din Grecia

Astăzi este o zi importantă pentru noi toţi. Parlamentul grec a aprobat ieri planul de măsuri de reducere al cheltuielilor şi urmează astăzi să voteze asupra legii care stabileşte modalităţile de implementare. Am fost întrebat de ce este important acest vot pentru noi, în Românica noastră aflată la 700 km distanță. Nu știu eu prea multă economie, dar compensez cu imaginație. Uite de ce, cred eu că ce se întâmplă astăzi în Grecia este foarte important pentru toată lumea.

Grecii nu mai au banii. Naşpa. Ştim cum e că am trecut şi noi pe acolo. Sincer mi-aș dori sa prindă 2-3 politicieni și sa îi tragă pe roată în centrul Atenei. După ce termină cu ai lor, ar putea sa vină să îi aranjeze puțin și pe ai noștri. Din păcate grecii au de ales doar între două variante: reduc cheltuielile drastic (dau afară mulți bugetari și reduc salariile) sau intră în incapacitate de plată (faliment, aka Default). Să presupunem că parlamentul nu votează legea şi Grecia intră în faliment. Practic în câteva luni bugetarii în loc să îşi primească salariul redus (nu ştiu care e procentul pe care l-au stabilit) au şanse mari să nu primească nimic. La nivel internaţional toate fondurile de hadging și investitorii în general vor încerca să iasă de pe Euro (care tocmai şi-o ia în freză) şi să se retragă pe altă valută, gen USD, CHF, YEN. Acest dezechilibru brusc ar duce la scăderea euro față de USD. Partea bună dacă ne ține instalația și avem resurse ar fi să shortam euro. (Asta a fost aşa mai pentru cunoscători. De fapt înseamnă să pariem pe scăderea euro în raport cu usd.)

Să continuăm. Scăderea euro începe să afecteze întreagă economie europeană, deci şi România. Firmele din zona euro vor cumpăra materie primă mai scumpă (dacă achiziționează din SUA sau Asia de exemplu) și  încasa mai puțini bani din exporturi (practic vor încasa aceiași bani, dar euro fiind mai slab în realitate înseamnă mai puțin). Grecii e posibil să se panicheze şi să scoată banii din bancile proprii. Asta va pune presiune pe băncile elene din toată lumea să trimită bani acasă. În România băncile elene reprezintă cam 10% din sistemul bancar. Transferul de euro către bancă mamă va duce să scăderea masei monetare (cantitatea fizică de bani existentă) de euro din România în timp ce masă monetară de lei va rămâne constantă. Mai departe  asta se transfera în creşterea euro faţă de ron (e clar că dolarul va sări şi mai mult). BNR poate interveni aici, în limita resurselor pe care le are. Cum toţi avem facturi calculate pe bază de euro (gen telefon mobil, gaze, electricitate). Creşterea generalizată a preţurilor înseamnă inflaţie, iar inflaţia mare înseamnă sărăcirea populaţiei, pe principul cu 10 lei azi cumperi mai puţin decât cu 10 lei ieri. Că să fie scenariul complet mai avem nevoie de câţiva reproteri care să anunţe o noua apocalipsă financiară. Românii pot decide și ei sa își retragă banii din băncile grecești ce activează în România. Mai pică o bancă, mai face Boc o istețime, mai dă Băse o dumă și uite cum ne trezim înapoi în 2009 (nu că acum am fi prea departe).

Ulterior, vom trăi în peşteri şi ne vom hrăni cu fructe, sălbatice. Facebook va fi pe peretele peşterei şi wallul chiar va fi de piatră. Partea bună e că vom avea mai mult timp să ne iubim. 🙂 Diseară aflăm răspunsul. Până atunci mă duc să îmi cumpăr cretă colorată să am cel mai mişto wall.

Nu cred în scenariile apocaliptice, dar posibilitatea de a îmi petrece câteva luni într-o peșteră alături de femeia iubită, în contextul în care concurența nu ar putea-o accesa pentru ca nu mai există telefonie, iar singura varianta ar fi să vină să îi scrie direct pe wall, lucru care ar fi echivalent cu ruperea picioarelor, parcă mă încântă. Hai că nu e chiar atât de nasol în criză. Dacă stau bine sa ma gândesc: Iubesc criza!

Comentarii:

 • 30 iunie 2011
  Anonim

  Second Greek Autsterity Law Passes With Majority (155 votes in favour and 136 votes against).

  Răspunde
 • 30 iunie 2011
  Ugly Kid Joe

  @Anonim: vesti proaste pt greci dar mai ales pt Marius 🙂

  @Marius:
  Trebuie sa te contrazic. O moneda slaba avantajeaza exporturile. Produsele tale devin mai ieftin de produs si deci mai competitive/profitabile.

  Răspunde
 • 30 iunie 2011

  @Anonim,

  10x. Dar parca preferam pestera…. Incepusem sa ma obisnuiesc cu ideea. =))

  @Ugly Kid Joe,

  In general ai dreptate, dar ce se intampla atunci cand materia prima o cumperi intr-o moneda care se intareste (ex. petrol cotat in dolari)? O masina germana va avea aproximativ acelasi pret dar costul de productie va fi mai mare, datorita pieselor din plastic care se obtin din petrol.

  Repet, in general, e corect ce spui. SUA a iesit din criza (sau a incercat) prin slabirea dolarului si favorizarea exportului.

  Răspunde
 • 30 iunie 2011
  Ugly Kid Joe

  Nu.

  Consideram dolarul ca valoare absoluta si 1.5$=1€.

  Sa presupunem ca tu importi materie prima pt masina (nemteasca) respectiva in valoare de 50$ si mai ai alte cheltuieli in tara (salarii etc) in valoare de 30€. Masina o exporti la pretul de 100$ si faci un profit de 5$. (Masina ta are valoarea absoluta de 95$)

  Daca euro scade la 1€=1$ atunci poti sa vinzi masina la un pret mai competitiv de 85$ pastrand acelasi profit de 5$ sau o vinzi tot cu 100$ si bagi in buzunar 20$. (Masina ta are acum o valoare absoluta 80$)

  Intr-adevar pentru muncitorul care face masina (care are un salariu de 50€) masina e mai scumpa pentru ca puterea lui de cumparare scade. Daca inainte putea sa-si cumpere una cu 1.33 salarii, acum are nevoie de 2.

  Cu alte cuvinte de-aia totul se produce in China ca sa fie competitiv si chinezii saracii nu-si pot permite nimic. Dar o sa vina si randul lor. :))

  Răspunde
 • 1 iulie 2011

  @Ugly,

  Ai dreptate. 😉 Dar ai prins ideea. Ma intreaba un coleg in ce tara lucrezi, locuiesti? Eu am presupus Germania, el a prosupus Canada. Tu?

  Răspunde

Adaugă un Comentariu: