Marius Mihalca autor / speaker motivațional / antreprenor
O recomand cu tărie femeilor tinere care nu au primit explicații nici de la părinți, nici de la sistemul educațional și care vor găsi în Ghidul Sclifositei răspunsurile pe care le-au așteptat de mult, alături de răspunsurile pe care le bănuiau, dar de care nu erau sigure. O recomand de asemenea bărbaților care vor să afle mai multe despre femei, despre modul lor de a percepe lumea și care vor să își îmbunătățească capacitatea de comunicare în cuplu.
Alege pachetul cu 2 cărți Ghidul Sclifositei + Poveste în Zodia Cancerului la doar 74 lei.
Marius Mihalca a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București în 2003. A urmat un master în Comunicare Managerială, Industrială și Social-Politică, în cadrul aceleiași universități.
Antreprenor IT din 2002 când înființează Ra Workshop, companie în cadrul căreia activează și astăzi. Proiectele de software Ra Workshop îl poartă în peste 45 de țări și peste 105 orașe, pe toate continentele.
În 2018 debutează ca autor cu romanul Poveste în Zodia Cancerului, o poveste de dragoste ce are în centru un bărbat care povestește în detaliu ce simte. O poveste care te va ține cu sufletul la gură și care te va purta de la râs, la plâns, într-un vârtej năucitor.
Influencer și speaker motivațional, Marius Mihalca vorbește în online despre relații, economie, business, religie, istorie, în cadrul unei comunități care numără peste 30.000 de oameni.
Fără să îmi dau seama, m-am trezit vorbind în online despre relații. Ulterior, cei care mă urmăreau au început să spună: “Ai dificultăți în relație? Scrie-i lui Mihalca!”. Și mii de oameni au făcut asta, în speranța că eu i-aș putea ajuta să se înțeleagă mai bine. Așa s-a născut această carte, din dorința de a le ajuta pe femei să conștientizeze relațiile din care fac parte și de a înțelege mai bine comportamentul partenerilor lor. Ghidul Sclifositei este descrierea unui drum pe care fiecare femeie îl parcurge, într-o formă sau alta, mai devreme sau mai târziu. Am făcut tot ce mi-a stat în putință să contribui la identificarea acelui drum care duce către o viață mai bună.
Ce este o sclifosită? Ar trebui să te simți jignită și să protestezi atunci când cineva folosește acest termen? Poate îți vine greu să crezi dar și tu ești o sclifosită. În România femeile sunt sclifosite! Care femei? Toate! Absolut toate.
Dacă este ceva ce își dorește fiecare femeie, acel lucru este să fie unică. În această eră a globalizării, o femeie ar plăti cu sânge ca nicio altă femeie să nu mai aibă hainele și pantofii ei, ca fiecare bijuterie pe care o poartă să fie unică, ca modul în care își prinde părul să nu poată fi reprodus de celelalte femei.
Cu toate acestea, tiparele noastre comportamentale nu sunt într-atât de diferite și putem identifica ușor anumite tipologii care se fac remarcate. Pe parcursul capitolului te vei identifica cu cel puțin unul dintre tipurile de sclifosite prezentate, dar mai important de atât este faptul că te vei amuza copios.
Cea mai des întâlnită remarcă la femei este că ele își doresc să fie abordate în stilul clasic. Femeia de astăzi nu dorește să își întâlnească bărbatul în online, indiferent că este vorba de Facebook, Instagram, LinkedIn sau altă platformă. Femeia de astăzi își dorește să fie cucerită old fashion, de către bărbați new fashion.
Și totuși, dacă ar fi să deschidem calea cuiva în online, care ar fi regulile de urmat? Există o conduită a comunicării online? Dar o conduită a seducției? E ceva în neregulă cu mine dacă răspund mesajului primit de la un bărbat din online? Dar, dacă vreau să mă văd, ce fac?
Când vorbim de prima întâlnire, avem de-a face cu două situații, deși asemănătoare, în realitate total diferite. Prima întâlnire cu un băiat din viața ta sau prima întâlnire cu un bărbat care ți-a captat atenția și dorește să te cunoască mai bine.
Indiferent în care situație te afli, pe parcursul acestui capitol vei afla: care sunt regulile unei întâlniri, cine plătește, când începe și când se termină întâlnirea, ce poți face dacă îți dorești ca întâlnirea să mai continue, odată ce ai ajuns acasă, cum îi transmiți elegant că ți-a plăcut sau că nu va exista o continuare, ce așteptări poți avea de la bărbatul care te invită la întâlnire, cum te poți asigura că ești mereu în siguranță, plus multe alte detalii legate de prima întâlnire.
Acest capitol nu își propune să găsească și să explice o soluție miraculoasă, care să ne învețe cum să ne creștem copiii armonios. Există destulă literatură specializată. Intenționez doar să reiterez unele aspecte și să arăt cum relația părinte-copil din adolescență ne influențează relația de cuplu din perioada de adult.
Unde se trage linia dintre părinte și copil? Până la ce vârstă ar trebui să ascultăm de părinții noștri? Dacă am o relație proastă cu părinții, îmi poate afecta asta relația de cuplu? Simt că nu îi mulțumesc îndeajuns pe părinții mei. Am o problemă? Cum pot decide de la cine și ce sfaturi să urmez?
Ce sunt relațiile toxice? Există oameni toxici sau doar relațiile pot fi toxice? Cum pot verifica dacă mă aflu într-o relație toxică? Știu că sunt într-o relație toxică, dar sexul este fabulos și nu pot să renunț. Ce e de făcut?
În acest capitol am enumerat 42 de semne caracteristice unei relații toxice.
Prieteni cu beneficii (friends with benefits) reprezintă angajamentul a doi parteneri de a întreține relații sexuale fără implicații emoționale. Fidelitatea sexuală este adesea prezumată de cei doi, dar nu face parte din aranjament.
Mie îmi place de el, dar mi-a propus să fim prieteni cu beneficii. Cum pot să îl fac să se răzgândească? Când se va îndrăgosti de mine, va dori o relație, așa-i? Cum ar trebui să interpretez propunerea unui bărbat de a avea o relație de tip prieteni cu beneficii? O să fiu judecată dacă accept?
O relație la distanță este un tip de relație în care partenerii de cuplu se află geografic în zone diferite, iar întâlnirile dintre cei doi au loc la intervale de timp considerabile. Nu există o limită de kilometri care să îți confirme dacă ești sau nu într-o relație la distanță.
De ce sunt atât de seducătoare relațiile la distanță? Am tot auzit că relațiile la distanță nu rezistă. Cum fac ca relația mea să învingă distanța? Cum ar trebui totuși să procedeze un cuplu care nu vrea să renunțe și care crede cu tărie în relația lor, spre deosebire de toți ceilalți apropiați lor?
Ce înseamnă mare? Când o diferență între doi parteneri devine semnificativă? Firește că nu există un răspuns standard, un șablon pe care eu l-aș putea publica aici și după care tu să afli, fără urmă de îndoială, dacă te încadrezi sau nu. Pentru a putea totuși da niște repere și un sistem de ghidaj, voi porni de la a vorbi despre diferența de vârstă normală.
Care sunt riscurile la care mă supun în cadrul unei relații cu diferență mare de vârstă? Și cine este cel care riscă mai mult: partenerul mai tânăr sau cel mai matur? Mă va judeca lumea? Cum pot să îi fac pe părinții mei să îmi accepte relația?
Dacă mi-am asumat vreun risc atunci când am scris această carte, ei bine acest capitol a fost. Să scrie un bărbat despre feminitate, poate fi unul dintre cele mai bizare lucruri. În apărarea mea, mărturisesc că am emis un punct de vedere personal, care nu trebuie confundat cu un standard de feminitate.
Ce este feminitatea? Ce trăsături are o femeie care este feminină? Feminismul și feminitatea sunt unul și același lucru? Cum se împacă feminitatea cu noile transformări prin care trec femeile astăzi? Ce înțelege un bărbat prin “a fi feminină”?
30 de ani reprezintă semnalul de alarmă pentru femeile din România, pentru că marchează începutul deceniului în care trebuie să rezolve principalele probleme ale existenței lor: găsirea unui bărbat și nașterea unui copil. În realitate însă, primele semnale de schimbare vin pe la 27 de ani. Aceasta este vârsta oficială la care femeile din România încep să se viseze mirese. De la această vârstă încolo, le vei auzi vorbind doar despre chestii serioase, despre relații cu potențial, despre bărbați asumați și maturi.
Cum poate o femeie să își maximizeze șansele de a întâlni un bărbat fain? De ce ar trebui o femeie să zâmbească? Ce câștigă o femeie dacă devine proactivă? Ce sunt relațiile inutile și de ce ar trebui evitate? Aștept să tot apară el, dar nu se întâmplă nimic. Cât mai aștept? Ce-i al tău nu e pus deoparte?
Sunt sigur că atunci când ai citit titlul acestui capitol ți-ai spus: „Ești sigur că atât de puțini? Eu nu cred că doar 26% dintre bărbați înșală!”. Bărbații au reușit scamatoria mileniului, atunci când au definit monogamia. Timp de mai multe secole, responsabilitatea fidelității sexuale a fost plasată doar pe umerii femeii, bărbații având diverse modalități de a se eschiva de la această sarcină. De-a lungul istoriei, și în diversele culturi și religii ale lumii, bărbații fie au avut voie să își ia mai multe soții, fie adulterul pe partea masculină nu era incriminat, fie pedeapsa era mult mai ușoară în cazul lor.
Ce îi face pe oameni să înșele? Mituri despre înșelat în ce îi privește pe bărbați. Cum îi identificăm pe aceea dintre bărbați care nu înșală? Cât înșală femeile?
Mulți cred că a găsi pe cineva potrivit pentru o relație este partea grea. În realitate, partea cu adevărat dificilă începe abia odată ce ai debutat în relație și este tot mai grea pe măsură ce relația devine stabilă și înaintează în timp.
Ce sunt relațiile fuzionale? Ce este relația abuzivă? Ce este divorțul emoțional? Poate fi o problemă faptul că un cuplu își petrece prea mult timp împreună? Nu de asta am intrat în relație? Cum arată o relație sănătoasă, sustenabilă și durabilă? De ce se opune partenerul când vrei să schimbi ceva în relație?
Un lucru este clar și demult știut: amantele fac Paștele, Crăciunul și Revelionul singure. Poate au parte de excursii pe parcursul anului, dar în cultura tradițională românească, aceste sărbători se petrec în familie, businessul are de cele mai multe ori și el o vacanță de câteva zile, astfel încât bărbatul nu are scuze și, de cele mai multe ori nici nu caută, el petrecându-și sărbătorile cu familia.
Care este durerea amantelor? Cine sunt bărbații care au amante? Ce îi face pe oameni să deschidă calea către o relație de adulter? De ce nu renunță bărbații la soțiile lor pentru amante, dacă tot le iubesc cu așa pasiune? Sunt amanții fideli amantelor? Au amantele o karma rea?
Există reguli în privința banilor într-o relație? De ce au nevoie de bani femeile? Cum se distribuie veniturile într-o familie? Cine și cum economisește? Când se poate spune despre o femeie că este materialistă? Care este relația dintre bani și fericire?
O vorbă din popor spune că nimeni nu moare virgin. Viața ne-o trage tuturor! Am identificat ce le sperie cel mai mult pe femeile românce: nașterea naturală, suferința și singurătatea. Le aud tot mai des spunând că refuză să mai intre în relații de teama unei posibile suferințe. Nu au ele de unde să știe că fix această frică le programează și se asigură că vor suferi în continuare.
Ce este igiena emoțională? De ce avem nevoie de o astfel de igienă? Ce pași presupune igiena emoțională? Cum îmi dau seama că m-am vindecat?
Dacă imboldul tău de a te căsători este mânat de dorința unei petreceri mișto și a unei rochii albe spectaculoase, context cu care îți propui să stârnești invidia prietenelor tale, îți poți face din timp programare la terapie, cu prezentare peste câțiva ani, căci vei avea nevoie. Aceeași soartă o vei avea și dacă te căsătorești ca urmare a imboldului de a deveni mamă și a poftei de a mirosi pielea propriului bebeluș.
Trebuie ca să te căsătorești ca să ai o familie? Care este vârsta potrivită pentru căsătorie? Am 31 de ani și nu m-am măritat. E cazul să intru în panică?
Statistica ne arată că 75% din divorțuri au loc în primii trei ani de la nașterea primului copil. La asta se mai adaugă un procent al divorțurilor care au loc după mai mult de trei ani, dar care își au originea în primii trei ani de la apariția primului copil. În mod paradoxal, și contrar percepției comune, primul copil este un factor perturbator major pentru un cuplu și nu un factor unificator, așa cum ne place nouă (în popor) să credem. De aia, soluția: „facem un copil ca să ne consolidăm relația”, nu funcționează.
Statistica ne arată că 75% din divorțuri au loc în primii trei ani de la nașterea primului copil. La asta se mai adaugă un procent al divorțurilor care au loc după mai mult de trei ani, dar care își au originea în primii trei ani de la apariția primului copil. În mod paradoxal, și contrar percepției comune, primul copil este un factor perturbator major pentru un cuplu și nu un factor unificator, așa cum ne place nouă (în popor) să credem. De aia, soluția: „facem un copil ca să ne consolidăm relația”, nu funcționează.
Când divorțează femeile? De ce sunt tot mai multe divorțuri? Care sunt factorii determinanți care duc la divorț? Ce este abuzul și de câte feluri poate fi? Care sunt etapele emoționale ale unui divorț? Care este rata de divorț în România?
Așa cum atunci când ai o gripă mergi la doctorul de familie, când te doare urechea mergi la ORL, când ai palpitații la inimă mergi la un cardiolog, nu văd de ce, atunci când simți că nu te înțelegi, când nu reușești să te faci înțeles sau când simți că nu poți obține ceea ce îți dorești, nu ai merge la un psiholog. Oamenii care aleg să meargă la psiholog sunt dintre cei mai curajoși și ajung să fie dintre cei mai echilibrați, mai deschiși și mai înțelegători, atât în privința lor, cât și a celorlalți.
Care este diferența dintre un psiholog, psihoterapeut și un psihiatru? Când ar trebui să apelez la psiholog? Există ceva ce aș putea face de una singură?
Chiar dacă aceste manifestări, depresia, anxietatea și atacurile de panică, nu fac parte din lista mea de competențe, simt să spun câteva cuvinte, în forma unor explicații și definiții, profitând de șansa pe care o am pentru că ai ales să citești această carte. Paragrafele de mai jos au rolul de a constitui o mică introducere pentru cei care nu sunt familiari cu acești termeni.
Sunt convins că mai toată lumea a auzit de depresie, anxietate și atacuri de panică, dar foarte puțini dintre noi știu să facă deosebirea dintre aceste manifestări și, mai important, să le înțeleagă semnificațiile.
Ce este depresia și de câte tipuri poate fi? Cum îți ajuți partenerul dacă acesta suferă de depresie? Ce este atacul de panică? Ce poți face când ai un atac de panică? Ce este anxietatea? Cum pot să devin stăpân pe emoțiile mele?
Cum fac diferența dintre iubire și atracție? Sunt virgină. Ce trebuie să știu? Ce ar trebui să știe adolescenții despre sex? Când e momentul potrivit pentru a debuta sexual? Ce ar trebui să știu despre contracepție? E adevărat că sexul cu prezervativ e nașpa? Câte tipuri diferite de mijloace contraceptive există? Ce este o relație deschisă?
Ce este orientarea sexuală și de câte tipuri poate fi? Ce sunt tulburările de tip deviație sexuală și de câte feluri sunt? Care sunt bolile cu transmitere sexuală de care ar trebui să mă îngrijorez cel mai tare? Ce ar trebui să știu despre avort și despre implicațiile lui emoționale?
Mi s-a propus să fac videochat. Aș putea strânge mai ușor bani așa. Care sunt lucrurile nespuse și neștiute despre videochat? Cum se practică videochatul? Este videochatul prostituție?
De ce se duce sexualitatea noastră de râpă, după căsătorie?
Inteligența emoțională (EQ – Emotional Quotient) este definită ca fiind capacitatea unui individ de a evalua, a controla și de a exprima emoții. Oamenii cu o inteligență emoțională dezvoltată sunt lideri buni și au relații mai bune cu cei din jurul lor, tocmai datorită abilităților de a înțelege, de a empatiza și de a se conecta cu ceilalți.
De ce le lipsește bărbaților inteligența emoțională? Ce fac bărbații dezvoltați emoțional diferit de ceilalți bărbați? Pot bărbații adulți să învețe și să dobândească inteligența emoțională? Cum comunicăm cu bărbații? Cum ne putem face înțeleși unii cu alții?
De ce fug oamenii de singurătate? În primul rând ar trebui să redefinim întrebarea, căci nu toți oamenii fug de singurătate. Există oameni care fug către singurătate. Iar alții o mimează într-atât de bine încât nici ei nu mai știu ce să mai creadă.
Este foarte posibil să constați la tine sau la apropiații tăi că, atunci când ajung acasă, în eventualitatea în care sunt singuri (în general sau doar pentru moment), că primul lucru pe care îl fac după ce se descalță (element cultural adânc înrădăcinat în cultura românească) este să dea drumul la televizor, la radio sau orice alt dispozitiv de generație mai nouă care produce sunete. Dacă îi vei întreba pe acești oameni dacă sunt atenți la ce li se comunică sonor pe canalul respectiv, îți vor răspunde invariabil că nici măcar nu ascultă, ci doar vor să existe un sunet pe fundal. Aparent, acest sunet îi face să se simtă mai bine și să ducă mai ușor momentele de singurătate.
De câte feluri poate fi singurătatea? Cum se vindecă teama de singurătate? Ce este singurătatea în cuplu și de ce doare mai tare?
Meditația este un proces de introspecție, al cărui rol este de a ne observa și de a ne accepta așa cum suntem. Practicanții religiei hindu și ai budismului spun despre mintea noastră că este asemenea unei maimuțe care se agită încontinuu. Meditația este procesul prin care ne propunem să luăm o pauză. Meditația este un cadou pe care ni-l putem oferi singuri, prin care îi spunem corpului nostru: Acum ne oprim gândurile și respirăm! Doar atât.
De ce avem atât de multe gânduri? Sunt speriată de gândurile mele. E normal? Ce este meditația și de ce avem nevoie să medităm? Cum se desfășoară meditația? Câte tipuri de meditație există și care este cea mai potrivită pentru mine? Ce înseamnă mindfulness? Cât timp ar trebui să medităm pentru a obține rezultate? Cum pot învăța să meditez? Ce este meditația ghidată?
Sunt o persoană religioasă și mă rog mult. Rugăciunile intră in conflict cu meditația? Există vreun conflict între religia creștină și meditație?
Ce este adevărul? Ce rol joacă percepția asupra adevărului? Ce sunt și cum diferențiem între realitatea internă, realitatea externă și realitatea consensuală?
Adevărul în relațiile interumane. Adevărul în religie. Adevărul în societate. De ce avem nevoie de adevăr? Ce înseamnă să stai în adevăr?
Despre iubire, ca și despre sport și politică, toată lumea se simte îndreptățită să vorbească. Și dacă stau bine să mă gândesc, nu ar fi chiar un lucru rău dacă s-ar întâmpla așa. Societatea contemporană nu are nevoie de mai mulți soldați, de mai mulți bancheri, de mai mulți politicieni. Lumea duce lipsă de psihologi, doctori, preoți, călugări, mentori, speakeri motivaționali, adică de oameni care lucrează cu entitățile nemateriale ale existenței noastre, precum sufletul, emoțiile, dorințele și fricile noastre.
Tot ce am studiat până acum m-a adus în punctul în care, pe lângă certitudinea morții, pe care cred că o acceptăm cu toții, măcar la nivel teoretic, dacă nu și la nivel faptic, am descoperit o a doua certitudine: pe această planetă, totul, dar absolut totul, este despre iubire. Chiar și cei care sunt convinși că nu este așa, în subsidiar asta urmăresc.
Ce este iubirea? Câte tipuri de iubire există și cum fac diferența dintre ele? Ce este iubirea de sine? Care sunt diferențele dintre iubirea de sine și egoism? Dar între iubire și atașament? Ce și ce nu este iubirea necondiționată? Cum exersezi iubirea?
Buddha se plimba într-o zi printr-o pădure, alături de un grup de călugări discipoli. Oprindu-se la un moment dat și privind în jur, Buddha se apleacă, culege o mână de frunze pe care o îndreaptă către călugări, și îi întreabă: Care sunt mai multe: frunzele din palma mea sau cele de pe jos, de la rădăcinile copacilor? O astfel de întrebare, cu cât e mai simplă, cu atât este mai greu de înțeles, căci te aștepți la profunzime atunci când stai de vorbă cu maestrul tău. Călugării îl priveau pe Buddha și, fâstâcindu-se, evitau să răspundă, crezând că oferind răspunsul evident, vor fi prinși într-o capcană. În cele din urmă unul dintre călugări își ia inima-n dinți și răspunde: Dar, Maestre, frunzele din mâna dvs. sunt atât de puține, pe când cele din litiera pădurii sunt infinite! Buddha l-a privit cu înțelegere și arătându-i frunzele din palmă, i-a răspuns: Atâtea vă spun vouă, în raport cu câte știu eu!
Ce este smerenia? Care sunt învățăturile lui Isus legate de smerenie? Ce putem învăța despre smerenie din celelalte religii ? Cum ne schimbă smerenia?
Viața aceasta este despre suferință, iar noi ne asigurăm că simțim și trăim suferința prin toți porii, de cele mai multe ori într-un mod nejustificat și inutil. În încercarea de a înfrâna, de a diminua suferința pe care o văd peste tot în jurul meu, vreau să îți ofer o unealtă care poate fi folosită punctual în diverse situații și ale cărei efecte sunt imense. Pe cât de simplă, pe atât de eficientă e, atunci când este folosită corect. Unealta pe care ți-o propun este iertarea.
Ce este iertarea? Este iertarea echivalentă cu uitarea? Este iertarea un act de curaj? Cum mă poate ajuta iertarea? Care este calea iertării?
Care este scopul vieții? Care sunt cauzele suferinței și cum poate fi eliminată aceasta? Ce presupune conduita morală? Ce este și cum se folosește conștientizarea? Ce este concentrarea? Cum îți dezvolți înțelepciunea? Câte forme de înțelepciune există și cum diferențiem între ele? Ce este ecuanimitatea?
Cum pot fi în fiecare zi cea mai bună dintre variantele mele?
Care este calea către fericire și cine are acces să o urmeze?
Copyright © 2021 Mihalca.ro
Termeni și condiții | Politica de utilizare Cookie
Copyright © 2021 Mihalca.ro
Termeni și condiții | Politica de utilizare Cookie