duminică, 18 noiembrie 2012

Dubai - orașul cu două fețe (I)

Majoritatea celor care aud că tocmai m-am întors din Dubai, intră într-o stare de excitare de parcă m-aș fi întors de la summitul NATO unde tocmai am luat masa cu Barack Obama, care printre altele, mi-a dezvăluit planul lui de a ataca Iranul și cam ce avantaje speră să obțină, pe lângă "o lume mai sigură", firește. Nu am luat masa cu Obama, dar am avut ocazia să experimentez Dubai-ul de la un capăt la altul, dinspre săraci spre bogați, de la subsol până la cel mai înalt nivel și de aceia am decretat: Dubai este un oraș al contrastelor. Cred că aș putea extrapola la tot U.A.E-ul, dar dacă nu am fost, încă, în celelalte emirate, mă abțin.

Imaginea Dubai-ului în ochii românului este una excepțională. Dacă cineva spune că lucrează în Dubai, automat presupunem a omul întoarce bani cu lopata. Într-adevăr în Dubai nu există impozit pe salariu și nici TVA. Asta ar trebui să ducă la salarii mai mari decât în alte țări (ca de exemplu România - în care impozitarea muncii e la un nivel ridicat) și la mărfuri foarte ieftine (întrucât la prețul acestora nu se adaugă TVA). Ei, surpriză, nu prea se întâmplă așa! O cămașă luată de la Zara cu 2 zile înainte de plecare era mai scumpă cu 13 ron într-un mall din Dubai. Dacă eu am cumpărat-o din România, am plătit 24% TVA, ceea ce înseamnă că în Dubai, Zara merge cu o marjă de profit mai mare. În privință salariilor, acestea sunt mai mari, dar nu într-atât cât își închipuie românii . Pe surse am aflat că un inginer (care de altfel este la mare căutare) se poate angaja cu un contract pe 2 ani cu 1.800 euro. Cu noroc sau cu pregătire mai multă, poți accede la 2.000 euro. La asta e posibil să ți se mai adauge și alte beneficii, gen: mașină, asigurare medicală, etc. Nu zic că nu există salarii mai mari de atât. Firește că sunt! Doar că nu oricine are acces la ele.

Burj Khalifa - cea mai înaltă clădire din lume (828 m)
Când te gândești să emigrezi în Dubai ar fi bine să reții că vreo 8 luni pe an este vară, adică vreo 40-50-60 grade Celsius ziua. Acum pe timp de iarnă (adică fix în sezonul lor turistic) erau 33 grade ziua și 26 noaptea. De la diferența de temperatură și de la aerul condiționat la început este de așteptat să te îmbolnăvești. În timp cred că te obișnuiești.

Am căutat bere de mi-au sărit capacele. Am luat cu Furnică supermarketurile la rând până ne-am lămurit că alcoolul nu se vinde prin magazine. Doar barurile și cluburile au voie să vândă alcool. O bere costă între 28 și  45 ron. Alte băuturi  nu m-au interesat și nu știu cât costă. Dacă mergi ca turist este de preferat ca odată aterizat în Dubai să te oprești în Duty Free și să te aprovizionezi pe măsură. Ai voie cu 3 litri de alcool pe cap de cetățean. Și crede-mă că merită! Noi nu am știut și ni s-au cam uscat gâtlejele în primele zile, până am descoperit primul bar. 

Pentru transport am folosit metroul. Este dat în funcțiune prin 2009 și acoperă destul de bine orașul (inclusiv aeroportul). Poți să îți cumperi cartela gri și să o alimentezi cu câți bani vrei. Cartela o scanezi la intrare, iar costul călătoriei și se scade la ieșire, în funcție de numărul de stații. 5 stații de metrou costă cam 4 ron. La metrou mai trebuie să știi că primul vagon este pentru Golden Tickets - plătești dublu, dar stai pe scaune mai faine (un fel de business class). Al doilea vagon este doar pentru femei și copii. 

Un lucru care m-a șocat a fost faptul că, în public, este interzisă orice formă de manifestare a afecțiunii. Mai exact nu ai voie să îți săruți soția/iubita/amanta. Mersul ținându-te de mână, pare a fi totuși acceptat. Europenii se bucură de un tratament privilegiat și li se tolerează cam multe. Dar, dacă ai ghinionul să te raporteze o localnică ai șanse să faci câteva zile de închisoare și să fii deportat, cu interdicție de a mai intra în UAE vreodată. Indienii, pakistanezii însă nu beneficiază de această tolerantă. A fost fabulos să vezi cupluri de îndrăgostiți care își luau la revedere din priviri. Cei mai îndrăzneți își strângeau mâinile. Băieții ăștia din UAE duc sexual harassment-ul la niște cote exagerate. Și încă nu am ajuns în Arabia Saudită - polul restricțiilor,  în care femeile nu au voie prin lege sa conducă o mașină și care a inventat Family Mall-ul - mall în care intri doar dacă ești însoțit de nevastă, încercându-se astfel a se evita sexual harassment-ul (din priviri) al nevestei altuia. WTF??

Când pui astfel problema parca Dubai-ul începe sa difere de cel al fetelor noastre care merg la shopping, nu?  Dacă am învățat ceva din plecările mele a fost sa am mereu un localnic aproape. Doar asa poți afla cum e viața reală. De data asta, l-am avut pe Ahmad, un puști foarte simpatic și deschis la minte. Revin pe tema asta în zilele viitoare.

Weekend plăcut, atât cât a mai rămas din el.


Un comentariu:

 1. Numele meu este lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele, din cauza ajutorului pe care Dr. Saguru mi-a oferit-o ajutându-mă să-mi recuperez fostul soț cu magia și dragostea lui. am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și ajută la stabilirea relației. și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. i-am explicat situatia mea si apoi caut ajutor, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr.saguru este cu adevarat o adevarata vrajitoare. VĂ RUGĂM SĂ VĂ RUGĂM AJUTAȚI DOCTOR SAGURU ACUM ACUM VIAȚI EMAIL: drsagurusolutions@gmail.com sau +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.
  1 LOVE SPELL
  2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
  3 FRUCTE DE FEMEI
  4 PROMOȚIE SPELL
  5 SPELL DE PROTECȚIE
  6 SPELL BUSINESS
  7 SPELL GOOD JOB
  8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share This