|  Viață   |  Constantin protestează!

Constantin protestează!

Astă seară am avut treabă prin Română. Deși am avut puține emoții am ales să o iau pe la Universitate. Mi-am luat aparatul foto cu mine, cu gândul că poate fac câteva fotografii cât stau la semafor. Am fost surprins să văd cât de bine se circulă. Oamenii stăteau cuminți pe trotouare și protestau pașnic. La întoarcere o întreb pe DT:

 – Vrei să vezi demonstrația de la Universitate?
 – Sunt studenți? – mă întrebă veselă.
 – Sunt câțiva. Ai de unde alege.
 – Atunci hai să mergem!
Ajunși în Piață Universității mă întrebă:
 – Noi de ce nu protestăm? Vreau să strig și eu din mulțime! – Era entuziasmată de ce văzuse.
 – Păi e Mozart singur acasă.
 – Mozart e cu Zâna. Oprește mașina și hai să mergem la meeting!
Mi-a trecut prin minte o imagine cu asta mică alergată de jandarmi. Cum e ea mai bagacioasa, clar iscă violențe. E capabilă să ațâțe galeriile una împotriva alteia și iar aprindem Bucureștiul. Femeia însă mi-a băgat microbul în sânge. Ajuns acasă nu am avut stare. Urmaș al lui Ștefan cel Mare și să stai pe canapea? După 10 minute, mi-am făcut bagajul și am ieșit pe ușă, în direcția Universitate.

……

Realizez că știrile sunt deformate atât pe TV, cât și pe radio. Știu asta de pe vremea când mă suna mama să mă întrebe dacă mai trăiesc că s-a uitat ea la televizor și e o futuna mare în capitală, care scoate copacii din rădăcini, în contextul în care afară ploua mocănește. De data asta am ales să mă conving pe cont propriu care e treaba cu meetingul. Mi-am luat mănuși, fular, șapcă, apărat foto și gumă de mestecat și am plecat pe la 22:00 la Universiate. Auzisem de la TV de percheziții făcute de jandarmi persoanelor suspecte, de cordoane de securitate, de mii de protestatari…

Am luat metroul. La Universitate pe peron totul era normal. Nici nu ai fi spus că deasupra are loc o demonstrație. În pasajul de la Universitate remarc o densitate peste medie. Erau oameni care înghețaseră de frig afară și coboraseră sub pământ să se mai încălzească. Cele două cafenele din pasaj funcționau în parametri normali, doar că, probabil, au vândut mai bine. Dau să ies la suprafața, pregătit fiind de o percheziție, întrucât mă gândesc: cine are față de infractor, decât un tip singur, cu traistă după el (în care ar putea depozita cocktailuri Molotov).

Dezamăgire extremă. Am trecut pe lângă jandarmi și nici nu m-au băgat în seamă. Eu însă, m-am oprit în fața lor și am început să îi analizez. Echipament complet de luptă: cotiere, căsca, kagula, microfon, baston (dar nu de gentleman), mănuși, etc. Jandarmii erau calmi și, în grupuri mici, erau amestecați în mulțime. Pe fața lor se citea acordul tacit pentru ce se întâmpla în piață. Dacă nu ar fi fost în timpul serviciului, cred ca ar fi participat și ei la demonstrație. Am intrat în mulțime și m-am apucat de făcut poze. Atmosfera e incredibil de plăcută, iar oamenii sunt foarte tineri. Asta a fost prima mea observație: oamenii sunt tineri. M-am simțit că la meetingurile de prin 1999-2000 când în calitate de student protestam că nu ni se dădeau bursele și ne refuzaseră reducerea pe RATB. Realizez acum că ceva sămânță de protestatar am în mine. Am câteva meetinguri la activ (primul în perioada în care eram în liceu). Degeaba m-a sunat mama luni să îmi ceară să nu merg la meeting. :))

M-am plimbat pe partea cu Teatrul Național, iar apoi am fost să iau pulsul și vis-a-vis. A doua observație: miile de protestatari pe care le văzusem pe kroll la TV nu erau chiar mii. Nu vreau să mă hazardez și declar de la început că nu știu să estimez mulțimile de oameni. Pot însă să îți spun că plimbându-mă printre ei mi-am dat seamă că sunt mai puțini decât se declară la TV.

Oamenii sunt diferiți. Fiecare are propriul lui protest. Am întâlnit oameni care: protestau împotriva proiectului Roșia Montană, alții doreau monarhia, alții luptau împotriva drogurilor, unii îl doreau pe Iisus rege, alții ieșiseră să socializeze. Aparent însă, toți îl urăsc pe Băsescu. Sloganele îndreptate împotrivă lui par a-i uni pe toți într-o singură voce. Foarte multe femei. Nu aș ști să spun ce înseamă multe, dar pot să îți spun că sunt mai multe decât mi-aș fi închipuit. Eu le văd fragede și sensibile, dar mi-au plăcut cu câtă pasiune strigau: Jos Băsescu!

Mie mi s-a părut că sunt foarte mulți studenți. Poate erau doar oameni tineri, dar mie mi-au părut frumoși și inteligenți astfel încât să nu fie manevrați de alții. Cam ăștia sunt oamenii care au protestat aseară.

 

Plimbându-mă pe partea cu Universitatea, la fântână, văd un tip, izolat, sprijinit de o clădire, care cântă la fluer. Mă uit în jur și pe o rază de 30 metri nu e nimeni. Un grup de jandarmi, bine echipați, stau și așteaptă intrarea în dispozitiv la colțul străzii. El e singur. Mă duc, îi fac o poză și încep să îl ascult. 30 metri mai în față lumea îl înjură pe Băsescu, iar el cântă la fluier singur de parcă și-ar mână turma din spate. M-așez lângă el și stau să îl ascult. Cele mai faine 40 de minute ale zilei, exceptând întâlnirea cu DT. Pe un fundalul sonor asigurat de mulțime, fluierul lui jongla sunete senine. Uneori aveam impresia că el cânta la nai. M-am uitat la jandarmii din colț. Erau super făcuți și capabili să te sfarme dintr-o lovitură de baston. M-am uitat la el și la sunetele lui. Atunci am înțeles ce face și de ce o face. M-am întrebat dacă nu i-au înghețat degetele. Eu aveam mănuși și șapca. El doar căciulă.

După 40 de minute în care am stat nemișcat lângă el, fluerul a făcut condens și s-a oprit. Am profitat de ocazie să îl întreb cum îl cheamă și de ce cântă. Constantin, căci ăsta este numele lui, mi-a spus că până în urmă cu o oră era parte din mulțime și îl înjura pe Băsescu. La un moment dat a simțit multă ură și răutate. Nu mai îi era comod în mulțime. A vrut să plece. De fapt, chiar a plecat și s-a oprit într-o cârciumă să bea un vin fiert. Îl supăra faptul că ura protestatarilor, generată în mare de Băsescu, nu are o contrapondere în ceva frumos, plăcut, util. Și-a lăsat cana de vin fiert și a venit să cânte la fluier. Așa a simțit el ca poate reface echilibrul în zonă. La final mi-a mulțumit și mi-a spus că am fost singurul care l-am ascultat. Din păcate mi se terminaseră bateriile la aparatul foto, smartphone nu am și nu am putut să îl înregistrez. Dacă protestul continuă și mâine, eu mă duc. Mă duc să îl caut pe Constantin pentru că știu că el va cânta.

Dacă mâine vor mai  fi proteste să nu îți fie frică să dai o raită prin Universitate. Cât timp demonstrația e pașnică ți-o recomand. Nu e chiar ca la TV. E mult mai fain! Poate e timpul să îți clătești gură strigând că te-ai săturat, că exiști, că vezi ce se întâmplă, că nu ești chiar atât de prost și că înțelegi, și mai mult, că nu mai poți să mai suporți! Constantin a spus-o în felul lui. Acum e rândul tău!

Din Piața Universității,
pentru Mihalca.ro
Mihalca însuși.

Comentarii:

  • 17 ianuarie 2012

    Bravo. Frumos si patrunzator scris

    Răspunde
  • 17 ianuarie 2012

    Din motive pe care le stiu sunt foarte bucuros cand vad ca citesti cate un articol. Daca se mai intampla sa iti mai si placa sunt de-a dreptul fericit!

    Răspunde
  • 17 ianuarie 2012
    Andreea

    Foarte frumos

    Răspunde
  • 17 ianuarie 2012

    Multumesc, Andreea.

    Răspunde
  • 17 ianuarie 2012
    Anonim

    Hello,

    M-am bucurat cand am citit sa vad ca o persoana a transmis "in direct" , fara a induce publicul in eroare de la locul faptei. Eu sunt de acord cu protestele atat timp cat nu se lasa cu razboi, dureri si lacrimi. Si da, e normal atunci cand esti nemultiti sa faci ceva:). Cu bine, Alexandra

    Răspunde
  • 17 ianuarie 2012

    Buna Alexandra,

    Luam acel cappucino cu scortisoara la pachet si facem un "chill" la Universitate? ;))

    Răspunde
  • 17 ianuarie 2012
    Anonim

    Un reporter de milioane!!!Bv! M

    Răspunde
  • 17 ianuarie 2012

    Unde? Unde? Vreau sa il vad si eu! 🙂
    Multumesc mult, Maria.

    Răspunde
  • 18 ianuarie 2012
    Anonim

    Super, Marius! M-am uitat de aici, din Montreal, la stiri duminica si mi s-a facut pielea gaina… Dar ma bucur sa vad ca nu tot ce se spune e adevarat! Te rog sa ne mai "relatezi de la fata locului" din cand in cand! Diana

    Răspunde
  • 18 ianuarie 2012
    Anonim

    Hello ,Marius

    Cappucino suna bine:)!!!! Ma si vad cu el zambind strengareste si relatand:" si dupa cum bine stiti , in piati universitatii atmosfera este linistita, oamenii isi spun pasurile , nici urma de violenta ":)! Suna bn :)!

    Răspunde
  • 18 ianuarie 2012
    ad

    Stii ce fac eu cind vin de la serviciu? Deschid blogul tau si imi clatesc ochii.
    Multumesc pentru ce am citit mai sus!!!

    Răspunde
  • 18 ianuarie 2012

    Buna Diana,

    Ma bucur sa vad ca am ajuns si in Canada. In limita posibilitatilor si a stirilor importante voi incerca sa mai relatez din "zona de lupta".

    Răspunde
  • 18 ianuarie 2012

    Sa stii ca am vazut fete (foarte dragute) care aveau la ele termos. Asta mi se pare o idee foarte buna. Ne luam termos cu ceai, lapte, cafea, vin fiert! 😉 Sa vezi ce veseli vom protesta pe urma… =))

    Răspunde
  • 18 ianuarie 2012

    Din pacate nu prea ai ce citi (intrucat eu scriu rar). :p

    Răspunde
  • 19 ianuarie 2012
    ad

    Mai,mai,mai…Cum ma induci tu in eroare…Cum adica scrii rar?
    Si ce imi pasa? Stii de cite ori am citit despre Rebecca? Sau despre becuri? N-ai idee…
    Draga Taichii ce mai face?

    Răspunde
  • 19 ianuarie 2012

    Nu stiu. 🙂 Off…
    Cat despre Draga Taichii…. nu e prea bine. Dar speram ca va fi curand. 😉

    Răspunde
  • 20 ianuarie 2012
    adina-popa

    Imi pare rau si sper ca are ceva trecator.Ai grija de ea si oblojeste-o cit poti de mult.Femeile adora asta!!!

    Răspunde
  • 24 ianuarie 2012
    Anonim

    Buna Marius!
    Avem in sfarsit sansa sa scapam de DT ??

    Răspunde
  • 24 ianuarie 2012

    Tu poate ai sansa asta, eu insa nu am nicio sansa! 😉

    Răspunde
  • 24 ianuarie 2012

    Totul e ok, acum. Iti multumesc si in numele ei pentru grija si pentru urari!

    Răspunde
  • 24 ianuarie 2012
    Anonim

    Nici nu apare,nici nu dispare,asta imi zboara creierii.Imi dai voie sa o cer in casatorie pe aceasta pagina care iti apartine?Sau imi poti arata o poza cu ea sa stiu pe cine sa caut pe strada?Ce zici,ma ajuti?

    Răspunde
  • 24 ianuarie 2012

    Fireste ca o poti cere in casatorie. Daca iti alegi cu grija momentul ai sanse sa si accepte. Pe urma abia incepe greul… ca de fiecare data.

    Cat despre poze, am sa o intreb. Daca nu are obiectii am sa te ajut, fireste. Pana atunci iti pot da cateva indicii. Ghideaza-te dupa: frumos, plin de viata, vesel, seducator, sensibil, educat, politicos, divin si inca odata frumos. Nu iti va fi greu sa o identifici. Sunt atat de putine incat sigur iti sare in ochi. 😉

    Răspunde
  • 24 ianuarie 2012
    adina-popa

    Doamneeee,cred ca-ti pupa talpile la cit de frumos ai scris despre ea !Si nu ma refer doar la faptul ca ai scris ci NUMAI la faptul ca asa gindesti despre ea.E foarte frumos ce ai spus si tu chiar o meriti!

    Răspunde
  • 25 ianuarie 2012

    :)) Doamne, Adina, tu citesti si comentariile! :)) Bravo!
    De fapt DT nu imi pupa picioarele (si nici nu mi-as dori asta), ci mai degraba ma intreaba:
    – Ai cunoscut o tipa faina! Ma bucur pt tine. Cine e? Mie de ce nu imi povestesti de ea?

    Zadarnic sa ii explic ca e vorba chiar de ea. Nu m-ar crede neam!

    Răspunde
  • 25 ianuarie 2012
    adina-popa

    Sa inteleg ca a fost o ironie asta cu comentariile? Poti sa imi dai extemporal…stiu toate comentariile.Ti-am spus ca aici gasesc un mod frumos de a ma delectea ,seara , cu ceva bun.Daca n-am un dulce,intru pe blogul tau.Nu se poate sa nu gasesc ceva nou.Si daca n-ai scris nimic,ma duc la becuri…
    Apropos, cum percepi tu comentariile mele? E o prostie ca te intreb asta dar e cineva care imi urmareste pasii si e foarte ofticat ca tie iti spun cuvinte frumoase.

    Răspunde
  • 26 ianuarie 2012

    Ma bucura comentariile tale si ma bucura si mai mult faptul ca citind unele articole iti gasesti o stare de bine. Nu cred ca mi-as putea dori mai mult.

    Cat despre reactia celui care te urmareste o gasesc fireasca. Sa stii ca am "darul" de a "cataliza" persoanele apropiate celor cu care discut. Persoana respectiva, in cazul tau, nu are decat sa incerce sa iti ofere o varianta mult mai buna a sa si sunt sigur ca va primi aprecieri cu mult mai frumoase.

    Răspunde
  • 26 ianuarie 2012
    adina-popa

    BINGO!!!

    Răspunde
  • 29 ianuarie 2012
    milica

    am citit articolul si mi-a placut f. mult pentru ca ai relatat corectsi nu ai dezinformat precum fac cei de la tv. astept noi articole la fel de bune.

    Răspunde
  • 30 ianuarie 2012

    Felicitari Milica!
    Uite ca ai reusit sa postezi primul tau comentariu. Vezi ca nu e chiar atat de greu? 🙂

    Sunt mandru de tine! Te astept cu observatii si critici la celelalte articole. Mai ales la cele care iti plac.

    PS: DT deja s-a panicat cand a aflat ca postezi comentarii. Ii e frica sa nu o iei intr-o serie…. =))

    Răspunde
  • 16 februarie 2012

    E un fel de revolta a diferite categorii de oameni, mai putin a studentiilor.

    Răspunde
  • 29 februarie 2012
    Anonim

    Atat de pacat, tineri si frumosi dar fara viitor.Oare cati vor imbatrani in tara noastra ma intreb…
    Acum s a terminat si rascoala si ce a fost, iar viata de roman si a reluat cursul, daca se poate spune viata…

    Răspunde
  • 1 martie 2012

    Eu nu ma simt fara viitor. Nu stiu daca viitorul meu e aici, in Romania, sau nu. Dar stiu ca am un viitor. Sunt oarecum privlegiat pentru ca am o pregatire care imi permite sa prestez oriunde in lume. Poate de asta nu sunt chiar atat de stresat.

    Răspunde

Adaugă un Comentariu: